Новини от Елена » Прочутия балкански мед показаха и опитаха на „Медена седянка по еленски“

Прочутия балкански мед показаха и опитаха на „Медена седянка по еленски“

За трети път Община Елена и местното сдружение „Пчела“ организираха пъстър и весел празник, носещ чудното име „Медена седянка по еленски“.

Производителите на мед в Еленско отрупаха щандовете с какви ли не изкушения за стотиците гости на празника в съботния ден – различни видове мед, пчелен восък, прашец, пчелно млечице. Кметът инж. Дилян Млъзев благодари на пчеларите за изобилието от кошерите им, пожела им богата реколта и занапред и всеки от тях на празника да намери своя сладък момент на радост и признание за труда. Архиерейският наместник Валентин Георгиев освети меда и благослови пчеларите, които поздрави и председателят на тяхното сдружение Иван Стефанов.

Времената се менят, но не и качествата на меда от Еленския балкан. Често пъти той е вземан за „мая“, подобрител на меда в други краища на страната. Навремето в района имало повече пчелари с по-малко кошери, днес е обратното. От новорегистрираното сдружение най-напред се заловиха да преброят пчелните семейства в района, а те вече наближават 7000. Само че на места има пренаселване с кошери, на други – бели петна, което не е рентабилно за пчелната паша. Интересен спомен за пчеларството в Еленско пази ветеранът Йордан Мирянов. Повече от 55 години той се занимава с този занаят, над 25 години е бил председател на пчеларската организация. Той научил историята от 80-годишния дядо Войчо от Вълчата, недалеч от Дрента. Годината била 1950-а. Старецът не си спомнял колко мед извадили тогава, но напълнили и лъжиците, и тиганите, а бъчварите правели денонощно каци за еликсира. По него време един дренчанин, след като продал меда от петдесетина кошера, си купил къща във Варненско с 20 дка ниви. Само този факт потвърждава максимите: „Пчелар богат няма, но и гладен не ходи” и „Пчелар къща не храни, но в дадена година къща може да направи”.

Младото семейство Поликсена и Здравко Кръстеви имат пчелин със 190 кошера в с. Яковци. Неговият стопанин проходил в занаята с две тръвни на дядо си и за 14 години със собствените си ръце прави пчелин за образец. Той ще влезе и във филма на Световната организация по прехрана за изследване и прилагане на препарата „Екостоп”, номиниран в ЕС за петте иновационни продукта в земеделието и който за първи път е приложен при еленски пчелари.

Пчелната ферма на Димитринка Стефанова от Раевци наскоро е биосертифицирана. Семейството шеговито подхвърля, че имало риск за участието им в празника. Предната вечер в селото се изсипал пълен автобус с туристи, които буквално разграбили бурканчетата с кристалния мед. Порасналият син на Десислава и Славчо Михайлови вече помага на родителите си в работата с пчелите. Семейството, в което растат пет деца, определено разчита на двестата кошера. И цялата фамилия на Велчо Велчев се труди на пчелната ферма с 320 кошера. Заради дъждовете тази пролет акацията се „провали“ и пчелите останаха гладни, но пък липата „върна“, обяснява накратко дългогодишният пчелар и приканва гостите да опитат от ароматния липов еликсир.

С най-атрактивен щанд се представиха семейство Антонови, за подредбата на който пристигнаха от столицата и двете дъщери Роза и Петя. Всеки гост, пожелал да отнесе снимка са спомен от празника, заставаше зад специална пчелна рамка. На медения бар голямата щерка приготвяше разхлаждаща напитка в горещия ден – божествен меден чай с медовина, мента, плодов сироп и лимон.

Кошерите на Антонови са едва 20, но са разположени близо до „Змеева дупка”, където пчелите събират прашец от къпиновските гори и от липите в Боаза. Тук навремето е имало цели поляни с дъхава мащерка, придаваща невероятен аромат на меда, но днес, за съжаление, всичко е обрасло.

Със свой щанд се представи Сдружението за биологично пчеларство, тръгнало през 2003 година от Елена, Стоянка Петкова с козметични прополисови кремове, а от дружеството „Матеев“ предлагаха пчели майки, които предизвикаха любопитство сред начинаещи и опитни пчелари.

Празникът на еленския мед бе съпроводен с куп изненади, игри, състезания, песни и танци. Впечатляващо участие записаха децата скаути от местния отряд, които с много труд и любов изработиха чудесни предмети. Малки и големи се включиха в състезанията по надяждане с меденки, после пък разпознаваха видовете мед. Много деца се изявиха в творческите работилници, рисуваха. Гостите веселиха танцьорите от „Еленика“, „Балканджийче“ и балет „Кадифе“ и с песни от клубовете на пенсионера в Елена и Буйновци. Демонстрации по вадене на мед представиха Димо Димов, главен редактор на списание „Пчела и кошер“, член на еленското сдружение, и Антон Антонов. За всички пчелари и по-любопитните имаше семинар за съвременното пчеларство в България, пчелните продукти и апитерапията.

Привечер настана време за Медената седянка по еленски, на която тръгна сладка раздумка за най-благото нещо – пчелният мед. Деца и възрастни разказваха легенди, предания и приказки за живота на пчелите, които, за разлика от човеците, водят живот без завист и злоба и работят всеотдайно на принципа „Един за всички, всички за един”. Седянката не мина без почерпка и който можа, опита от потеклия от пълните пити мед. Сладкият празник продължи с изпълненията на оркестър „Габрово“ и дискотека под звездите „Пчелен кошер“.

RSS за коментарите

Публикувайте коментар.