Новини от Елена » ЕЛЕНСКИЯТ БУТ С ПОТЕНЦИАЛ ЗА ЕВРОЗАЩИТА

ЕЛЕНСКИЯТ БУТ С ПОТЕНЦИАЛ ЗА ЕВРОЗАЩИТА

Еленският бут е сред деветте български продукта, които ще бъдат предложени в най-кратки срокове за регистриране по европейски схеми за качество на селскостопански храни и продукти. Това обяви евродепутатът Момчил Неков на конференция „Година на географските означения – да защитим българския вкус“, която се проведе в Дома на Европейската комисия в столицата. Според него чрез тези означения Европа показва на своите потребители, че традицията все още се цени и търси. Няма как страна като България с толкова разнородни традиции и богата история да не търси своето място и на кулинарната карта на Стария континент, а това може да се постигне чрез европейските схеми за качество. Ползите от вписването на български продукти в регистрите на ЕК са осигуряване на правна защита за производителите и гарантирана автентичност на качеството за потребителя. Засега само два български продукта са вписани в регистрите – горнооряховският суджук и розовото масло и още 4 са в процес на одобрение.

Кампанията „Да защитим българския вкус“ стартира преди две години, като още в началото на мандата на Европейския парламент Момчил Неков инициира срещи с представители на браншови организации от сектор „Земеделие“, с български производители и фермери, които споделят притеснението, че традиционните български сортове изчезват. Намирането на потенциални кандидати за регистриране е подпомогнато от Слоу Фуд в България, партньор на кампанията. По време на конференцията евродепутатът представи карта, на която са отбелязани всички така наречени „български столици на вкуса“ с продуктите: куртовски розов домат и куртовска капия, месо от източнобалканска свиня, еленски бут, странджански чай, реселешки лук, смилянски фасул, сол от поддържан резерват Атанасовско езеро, чипровски обге, куткус от Брезница, меурче от Разлог и садовски фъстък. Популяризирането на българските продукти ще помогне за развитието и известността на земеделските региони, осигуряване на заетост, стимулиране на туризма.

Гостите на събитието, сред които представители на научните среди, Министерството на земеделието и храните, медии дегустираха продуктите с потенциал за еврозащита. Еленският бут бе представен от Владко Велев, единствения регистриран производител в града на уникалния деликатес, чийто пореден пети празник тази година ще бъде за първи път двудневен – на 15 и 16 октомври.

RSS за коментарите

Публикувайте коментар.