Новини от Елена » Елена с достойно представяне на традиционния празник „Балканът пее и разказва“

Елена с достойно представяне на традиционния празник „Балканът пее и разказва“

Тази година домакин на уникалния по рода си форум на българщината, обединяващ градове от двете страни на Балкана, бе Твърдица.

Изцяло издържан във фолклорен стил, обновеният градски стадион се превърна за няколко часа в истинско тържество на танц, песен и слово. Жители и гости на града имаха удоволствието не само да наблюдават богатата програма, поднесена от Твърдица, Елена, Гурково, Трявна, Котел и Дряново, но и да се любуват на колоритни изложби от кукли, облечени в различни по стил облекла, демонстрации на занаяти, сувенирни и кулинарни и кътове.

Пъстротата и настроението на всички участници се усети още в дефилето от СОУ „Неофит Рилски“  до стадиона, когато заедно със звуците на фолклорния оркестър, водещ шествието, най-младите балканджийчета разпалено скандираха името на родния си град.

Под звуците на „Хубава си, моя горо“ кметът на Твърдица Атанас Атанасов издигна флага на празника и официално даде началото на близо 4-часовата програма.

С изключителен заряд  бе натоварена възстановката на Клуб „Традиция“ от Нова Загора, в която символично се събраха воеводите от двете страни на балкана, за да покажат умения в стрелба и ръкопашен бой, та да изберат най-достойния измежду тях. След пушечните изстрели не закъсня и черешовото топче – демонстрации, любопитни и зрелищни най-вече за младите.

Община Елена бе представена от Битов хор към НЧ „Напредък – Елена – 1863“ с ръководител Йорданка Стефанова и Танцова формация „Балканджийче“ към СОУ „Иван Момчилов“ с ръководител Йорданка Грънчарова.

В отреденото за еленчани време от 30 минути на сцената се изявиха най-малките танцьори, бъдещи първолаци, следвани от батковците и каките четвъртокласници, за да дойде и редът на момичетата, в чийто талант вече никой не се съмнява, защото  с темперамент,красота и младост те карат да заиграе сърцето на всеки зрител.

В школуваното многогласно пеене на еленския битов хор никой не се съмнява и с присъствието си на сцената те за пореден път доказаха, че милеят за традициите, града и доброто му представяне.

Изпълнението на двете групи беше умело вплетено в цялостен блок, чието основно послание беше приемствеността в запазване на фолклорните традиции. Голяма е заслугата на Йорданка Грънчарова, благодарение на която 32 еленчанчета изпълниха празничната  сцена, но приела идеята за цялостност и идейна издържаност в представянето на Елена, изключително емоционално, „зад кадър“ в букета от песен и танц тя вплете слова, прославящи еленчанката и балканджиите изобщо.

В края на пъстрата 3-часова програма знамето на фестивала бе предадено от кмета на Твърдица на колегата му от Гурково, където ще е следващото издание.

„Обичай Отечеството си и никога да не обикнеш и предпочетеш друго отечество пред своето“ – с тези думи на Иван Момчилов бе сложен краят на празника на балканските градове, който скоро ще отбележи 50-годишен юбилей и наистина е събитие, с което еленчани можем да се гордеем като негови първи организатори.

А Битовият хор и „Балканджийче“ ни дават успокояващото усещане, че най-ценното, най-красивото от фолклора, наследено от миналото, живее и благодарение на  тях бе изписана една достойна страница от летописната книга на „Балканът пее и разказва“.

RSS за коментарите

Публикувайте коментар.