Новини от Елена » Туристически поход до Жидовската чешма в Еленския балкан

Туристически поход до Жидовската чешма в Еленския балкан

Над 30 души се включиха в туристическия поход в неделя до Жидовската чешма, който се провежда от 2008 година в навечерието на празника на града – 21 май. В съседство на нея се намира Жидовската къща, чиито стопани по традиция отварят порти за участниците в похода.

Повече от два часа се върви от центъра на града по билото на Чуканския баир, покрай старото климатично училище, докато се стигне до Жидовската чешма. С нея пък е свързана една много стара легенда за хубавата Рада от съседното село Търкашени и змея, който я залюбил. Срещите им ставали край кладенчето, чиято вода после хванали в чешма. За края на тази история може да се научи, ако се отиде до там.

На около половин час от мястото наскоро бе открита и Змеювата дупка. До нея от еленското туристическо дружество направиха кръгов маршрут. Освен интересни места, свързани с легендата, в района могат да се видят десетки лисичи дупки и бърлоги на диви животни, които привличат най-малките туристи.

Приятните емоции сред дивната природа бяха съчетани и с полезна работа от ентусиастите, сред които имаше и деца. Те почистиха около чешмата и по трасето на маршрута, разкриващо живописни гледки. С това бе сложено началото на кампанията „Да изчистим България заедно“ в община Елена. Акцията в балканския град ще продължи на 17 май, когато от замърсявания ще бъде почистен парк „Калето“.

RSS за коментарите

Публикувайте коментар.