Новини от Елена » Казашки полковници станаха кръстници в Марянския манастир

Казашки полковници станаха кръстници в Марянския манастир

По инициатива на казашките полковници Александър Ручкин и Георги Владев десет деца от Центъра за настаняване от семеен тип „Олга Скобелева” в Пловдив приеха Христовата вяра в Марянския манастир. Освен възпитателите, кръстници на по едно от децата станаха и двамата представители на Президентския фонд на Русия „Закон, справедливост, милосърдие” и на Единния казашки съюз у нас. Центърът е изграден със средства на Президентския фонд, предстои и откриването на специална детска площадка за спорт и обучение на възпитаниците.
Светото кръщене в марянската обител извършиха свещениците Милен и Александър. Те осветиха и отличителни знаци на Казашкия орденски полк, които се дават от Казашкия кръг на хора с големи заслуги към казачеството и православната вяра.
Ритуалът бе съчетан и със започващото наблизо строителство на паметник-костница в памет на загиналите войни от Трети ескадрон на 13-и Орденски полк. Потомците на казаците, геройски отбранявайки селата в този край на Еленския балкан, ще издигнат до паметника 9-метров казашки кръст и параклис. Датата на откриване на мемориалния комплекс е 5 декември, когато се навършват 136 години от освободителните боеве край Елена и Марян.

Източник: в-к „Борба“

RSS за коментарите

Публикувайте коментар.