Новини от Елена » Ще забраняват лова със сачми над 6 мм

Ще забраняват лова със сачми над 6 мм

Стрелбата със сачми с диаметър над 6 мм при групов лов на диви прасета ще бъде забранена. Това става с приети от правителството промени в Закона за лова и опазване на дивеча.
�?змененията се наложиха след серия от ловни инциденти и с цел ограничаване на смъртните случаи сред авджиите. Разре�?ени за лов остават ловни карабини, изстрелващи кур�?уми.
Хванатите да гърмят със сачми, ще плащат глоба от 200 до 2000 лeва. Същите солени глоби са предвидени и за ловджии, излезли за дивеч след употреба на алкохол. Проверките ще се извър�?ват с дрегер съвместно със служители на МВР.
Не се предвижда минимална граница за алкохол, под която да не се глобява, както е при �?офьорите.
До 500 лв. ще бъдат санкционирани ловците, които по време на лов не носят �?апка или облекло с ярък сигнален цвят, предвиждат още промените в закона. Жълтите или оранжеви жилетки и досега бяха задължителни, но не се предвижда�?е санкция.
Промените в Закона за лова и опазване на дивеча дават възможност на земеделския министър със заповед да променя сроковете за ловуване, да регулира числеността на дивечовите запаси, както и да ограничава или забранява лова на определени видове дивеч.
Предложените промени предстои да бъдат гласувани и от Народното събрание.

�?зточник Янтра Днес

RSS за коментарите

Публикувайте коментар.