Новини от Елена » Ще забраняват лова със сачми над 6 мм

Ще забраняват лова със сачми над 6 мм

Стрелбата със сачми с диаметър над 6 мм при групов лов на диви прасета ще бъде забранена. Това става с приети от правителството промени в Закона за лова и опазване на дивеча.
?змененията се наложиха след серия от ловни инциденти и с цел ограничаване на смъртните случаи сред авджиите. Разре?ени за лов остават ловни карабини, изстрелващи кур?уми.
Хванатите да гърмят със сачми, ще плащат глоба от 200 до 2000 лeва. Същите солени глоби са предвидени и за ловджии, излезли за дивеч след употреба на алкохол. Проверките ще се извър?ват с дрегер съвместно със служители на МВР.
Не се предвижда минимална граница за алкохол, под която да не се глобява, както е при ?офьорите.
До 500 лв. ще бъдат санкционирани ловците, които по време на лов не носят ?апка или облекло с ярък сигнален цвят, предвиждат още промените в закона. Жълтите или оранжеви жилетки и досега бяха задължителни, но не се предвижда?е санкция.
Промените в Закона за лова и опазване на дивеча дават възможност на земеделския министър със заповед да променя сроковете за ловуване, да регулира числеността на дивечовите запаси, както и да ограничава или забранява лова на определени видове дивеч.
Предложените промени предстои да бъдат гласувани и от Народното събрание.

?зточник Янтра Днес

RSS за коментарите

Публикувайте коментар.