Новини от Елена » В детските градини вече предлагат “чисти” храни

В детските градини вече предлагат “чисти” храни

Храненето в детските градини на областта се подобрява и малчуганите консумират “чисти” храни, без добавки и консерванти, съобщи д-р Красимира Петрова, ?еф на дирекцията за профилактика и промоция на здравето при РЗ? във В. Търново. По Наредба 6 на МЗ за здравословното хранете на децата са извър?ени проверки на всичките 109 детски заведения, като са издадени 61 предписания. В момента детските градини се проверяват повторно и се следи дали са отстранени нару?ения на изисквания по наредбата.
При първоначално извър?ените проверки установихме, че на много места децата се хранят по стария начин, не се дава подкрепителна закуска от плодове преди обяд, употребява се готова кайма с добавки, вместо мляно месо с ниско съдържание на мазнини, не се предлага редовно пълнозърнест хляб, липсват натуралните сокове, заменени с боза с подсладители и напитки с изкуствени подсладители, коментира д-р Петрова. Само месец след това храненето на децата е преориентирано според Наредба 6, като се забелязват положителни промени във всичките детски заведения. Дори и в най-отдалечените села, където финансовите възможности са по-ограничени.
Според инж. Маргарита Минкова, главен експерт в здравната инспекция, навсякъде в менюта на децата има подкрепителна закуска от плодове преди обяд, осигурен е 4-кратен прием на пълнозърнест хляб, жито, овесени ядки и др. Освен това в градините вече има разнообразие при киселите млека с различна масленост, каквито са изискванията на наредбата. ?зползват се и само сирена без растителни мазнини.
Там, където градините имат затруднения да осигурят натурален сок, се използва сок от изцеден лимон с мед или айран. Вече не се готви с готова кайма, а с чисто месо и риба.
Храната на децата се предлага по предварителни дневни и седмични менюта за всички детски заведения на съответната община, каза инж. Минкова. Навсякъде се прилагат здравословни кулинарни технологии – варене и печене. В храненето на децата не се включват торти, пасти, сиропирани сладки?и, вафли, сухи пасти и др. Консерви също не се употребяват, при готвене се влагат замразени зеленчуци.
Според инж. Минкова храненето в детските заведения коренно се е променило. Според нея за това са допринесли непрекъснатите срещи на експертите по хранене с директорите, медицинските специалисти, домакините от детските заведения и доставчиците на храни за разясняване на наредбата. Някои общини като Свищов вече са сключили нови договори с фирмите за храни, в които са посочени новите изисквания за продуктите.
Проверките за здравословно хранене в детските градини продължават.

?зточник Янтра Днес

RSS за коментарите

Публикувайте коментар.