Новини от Елена

Калина Стефанова за втори път е световна �?ампионка по самбо

IMG_6953Калина Стефанова стана световна �?ампионка по самбо и донесе единствената титла за страната ни от 35-ото първенство на Планетата за жени и мъже във Вилнюс (Литва). Световното злато е второ за 22-годи�?ната спортистка от Елена, която преди година в Та�?кент стана най-младата �?ампионка на Планетата. В световния �?ампионат по самбо и бойно самбо участваха над 450 състезатели от 65 страни. В неделя Стефанова по категоричен начин защити световната титла в категория 56 кг и на практика прати в пенсия легендарната руска самбистка Татяна Зенченко. Носителката на званието “Почетен гражданин на град Елена” действа като наказателен отряд, прегазвайки четири съпернички по пътя към златото. На старта Калина се справи с Рау�?ан Алпусбаева (Казахстан), последва успех над сръбкинята Ма�?а Смилкович. Полуфиналната среща на Стефанова с връстничката й Анара Естебесова от Киргистан бе повторение на спора за световната титла от 2010 г. Еленчанката пречупи Естебесова в нажежена до червено схватка и защити високата си репутация. В ре�?ителната схватка за златото Калина ефектно надигра 33-годи�?нита Татяна Зенченко с 3:1 и отново се качи най-високо на почетната стълбичка. Преди година в Та�?кент еленчанката се справи на полуфинала с многократната световна и европейска �?ампионка и я остави без медал. В зрелищния финал Стефанова демонстрира изключителна тактическа дисциплина и показа, че бъдещето й принадлежи. Най-вероятно световното бе последното участие за Зенченко, която ще се ориентира към треньорската кариера.
Любопитен факт за двукратна световна �?ампионка Калина Стефанова е, че все още не е покорила най-високото място в Европа при жените. През м.г. тя дебютира с бронз при дамите на европейското в Минск, а през тази игра финал на първенството в София, но загуби от Анастасия Лие�?кова (Беларус) и остана със сребро.
През 2009 г. студентката в Национална спортна академия завоюва 2 сребърни медала от европейско и световно първенство при девойки до 20 г. В колекцията си от отличия най-добрата самбистка в областта има и европейска титла за девойки от 2008 г. През 2010 г. тя стигна финал и на фестивала на бойните спортове в Пекин, който минава за неофициална олимпиада.

�?зточник Янтра Днес

Снимка Светослав Михайлов

RSS за коментарите

Публикувайте коментар.