Новини от Елена » Обмисля се забрана на лова със сачми

Обмисля се забрана на лова със сачми

Забрана на лова със сачми на едър дивеч обмисля Министерството на земеделието и горите. Предвижда се ловците да ловуват само с карабини или с бренекета. ?деята е на земеделския министър Мирослав Найденов. Според него това се налага заради зачестилите в последно време смъртни случаи по време на лов за едър дивеч. Целта е наред със стриктното спазване на правилата за безопасен лов да се сведат до минимум и инцидентите.
Глоба от 500 до 1000 лв. грози всеки позволил си да стреля по безстопанствени животни. Това е залегнало в приетите на второ четене промени в Закона за защита на животните. Същата санкция важи и за стрелба по опитомени животни или животни в плен и диви животни. Това ще бъде разре?ено единствено в случаите на крайна необходимост и в съответствие с разпоредбите на Закона за лова и опазване на дивеча или Закона за биологичното разнообразие.
Парламентът гласува и увеличение от 20 на 200 лв. на глобата за собственици, които не регистрират кучетата си при ветеринар. От 50 на 100 лева се увеличава и глобата за собствениците, които не са взели мерки дома?ните им любимци да не замърсяват обществените места. Прието бе?е и удължаване до края на 2015 г. на срока за настаняване на безстопанствените животни в приюти. Поради недостатъчно финанси кметовете на общини не са спазили срока, който изтече на 31 януари тази година.

?зточник Янтра Днес

RSS за коментарите

Публикувайте коментар.