Новини от Елена

Веселка �?ванова от Чакали намери призвание в земеделието

Младата жена направи зеленчукова градина по програма „Млад фермер”
Веселка �?ванова от еленското село Чакали завър�?ва вис�?ето си образование във Варна със специалност „Международен туризъм”. От две години обаче, различно от специалността си, 31-годи�?ната жена се захваща със зеленчукопроизводство и овощарство в стопанство, направено по програма „Млад фермер”. Стриктно следва бизнес плана си, изготвен от специалистите на Областната служба за съвети в земеделието. Сега преминава задължителното 150-часово обучение във Велико Търново.
НА ПЛОЩ ОТ 1.3 ДКА МЛАДАТА ФЕРМЕРКА ЗАПОЧВА Б�?ЗНЕСА С�? със 700 корена домати и 600 корена корни�?они. Положила неимоверни грижи покрай прекопаването, плевенето, торенето и брането и реализира добра реколта на пазара. Преди сланите успяла да обере и около 120 кг зелени домати, които раздала на хората от селото. Краставиците също реализирала бързо, само в края на кампанията претърпяла загуба, защото част била поразена от кубинска мана. Все пак младата жена е доволна от приходите тази година и казва, че не е спечелила много, но пък покрила всички разходи, защото предпочита да продаде стоката по-евтино, отколкото да я остави да изгние на полето.
В еленското село населението е застаряващо, живеят едва 60 човека, а фамилията на 31-годи�?ната жена е една от най-младите. Освен със земеделие в района може да се развива и туризъм, но Веселка е предпочела работата на полето, защото идеята за вилно селище не й допада. �? допълва, че не й е обидно да се занимава със земеделие. Даже напротив, харесва й. „Цялата ми рода се е занимавала със земеделие през годините. Всичките са работили, никой не е стоял и чакал някой да му даде нещо наготово. В семейството ми сме научени да работим и да не се оплакваме. �? не е трудно, когато има кой да ти помага”, усмихва се Веселка.
Макар в по-голямата си част производството в Чакали да изисква ръчен труд, с парите по мярката Веселка е закупила мотокултиватор и моторна помпа, което е допълнителна помощ при обработка на нивата.
ПО „МЛАД ФЕРМЕР” НА ВТОРАТА ГОД�?НА ВЕСЕЛКА УВЕЛ�?ЧАВА �?КОНОМ�?ЧЕСК�?ТЕ ЕД�?Н�?Ц�? С ОЩЕ 30 ДКА С ТРАЙН�? НАСАЖДЕН�?Я. Съвсем скоро й предстои да засади орехови фиданки и продължава по мярката само с тях. Те са от няколко български сорта – „Шейново” и „�?скър”, които се опра�?ват помежду си. Плодът е едър и с добър пълнеж. Стопанката предпочела орехи, защото не ги ловят много болести, а и разсъждава философски, че ще създаде нещо голямо и то ще остане за години напред. Минимум 4-5 години трябва да минат обаче, за да дадат добра реколта, след това ще мисли къде да реализира продукцията си. Сега за Веселка е важно да се хванат фиданките.

�?зточник вестник Борба

2 коментара »

 1. Dr.Jude написа:,

  03.11.2011 at 19:09

  Браво ! Много дабър пример ! Успех !

 2. Вискяр написа:,

  06.03.2012 at 18:37

  В градинарството е истината! Повече млади хора трябва да се включват.
  Браво на Веселка �?ванова!

RSS за коментарите

Публикувайте коментар.