Новини от Елена » Соева кайма и сокове с изкуствени подсладители дават на децата в детските градини

Соева кайма и сокове с изкуствени подсладители дават на децата в детските градини

Соева кайма и сокове с изкуствени подсладители се дават на децата в детските заведения във Великотърновска област. Това са установили инспектори на Регионалната здравна инспекция при направени проверки за спазване на наредбата за здравословно хранене на децата от 3 до 7-годи�?на възраст.

Контролните органи са инспектирали 103 детски заведения на територията на Великотърновска област. За отстраняване на констатираните нередности са издадени 59 предписания до директорите на съответните детски заведения. До кметовете на всички общини в областта са изпратени писма за предприемане в най-кратък срок на необходимите мерки за спазване на изискванията на наредбата.

�?нспекторите са установили, че в повечето детски градини не се осигурява прием на мляко с различна масленост, а само с 2% масленост, съгласно сключените договори за обществена поръчка. �?зползваната за приготвяне на ястия кайма съдържа соев протеин, консерванти и оцветители, вместо мляно месо с ниско съдържание на мазнини. Освен това в повечето детски градини не се осигуряват четири хранителни приема седмично на пълнозърнести продукти (пълнозърнест хляб, овесени ядки, макаронени изделия от пълнозърнесто бра�?но).

Вместо 100% натурални сокове от плодове и боза с натурални подсладители, се предлагат плодови напитки със съдържание на захари и добавки и боза с изкуствени подсладители (аспартам, цикламат, захарин и други). Включените в менюто на децата плодови сладка и конфитюри са с необявено процентно съдържание на захари и плодова съставка на етикета или са с обявено съдържание, но неотговарящи на изискванията на наредбата (до 50% съдържание на захари и над 60% плодова съставка).

В хода на проверките са констатирани и положителни промени в храненето на децата – включване в менюто на подкрепителна закуска от плодове преди обяд, осигуряване на 4-кратен прием на пълнозърнести продукти.

Храната на децата се предлага по предварително изготвени дневни и седмични менюта, в съответствие с изискванията на наредбата. Във всички детски заведения се прилагат здравословни кулинарни технологии – варене и печене.

В храненето на децата не се включват захарни и сладкарски изделия като торти и пасти със сметанов или маслен крем, сиропирани сладки�?и, вафли, сухи пасти и други). Не се предлагат и проми�?лено произведени месни полуфабрикати и колбаси като основни ястия. Най-малко един път седмично се предлага риба, която се получава като замразено рибно филе, тъй като според доставчиците не е възможно за всички детски заведения да се осигури и съхрани прясна риба.

�?зточник DarikNews

RSS за коментарите

Публикувайте коментар.