Новини от Елена

Празнично �?ествие в Елена за Деня на народните будители

Дойно Граматик, йеромонах Йосиф Брадати, �?ларион Макариополски, Петко Горбанов, Никола Михайловски, Стефан Бобчев, Стоян Михайловски… Дълъг е списъкът на народните будители – просветители, книжовници, учени, общественици, които възрожденска Елена е дала на нацията. Заслужена почит към тяхното значимо дело отдадоха признателните потомци в Деня на народните будители.
По традиция тържеството се проведе в двора на музейния комплекс пред символа на българското просвещение – еленската Даскалоливница. „Един народ, който има съзнание, култура, писменост, наука, непременно ще има светла и трайна бъднина” – с тези пророчески думи на Васил Друмев в поздравителното си слово за празника врид кметът Йордан Кирчев отправи послание към младите хора да съхраняват и умножават историческото и културното наследство на Еленския край.
От барелефа на основателя на първото класно училище �?ван Н. Момчилов тръгна празничното �?ествие. В него се включиха ученици, учители, общински съветници, много граждани. То премина край паметници и паметни плочи на еленски будители, пред които с букет цветя и кратко слово бе отдадено признание.
Проявите за 1 ноември продължиха в СОУ „�?ван Момчилов”. Училището вчера има�?е и патронен празник. Негови възпитаници подготвиха ученическа конференция, посветена на 130 години от смъртта на Никифор Попконстантинов, основателя на еленското читалище. Новоизбраният кмет на Елена инж. Дилян Млъзев уважи с присъствието си проявата на младите хора.
С презентации за народополезното дело на учителя Никифор Попконстантинов се представиха ученици от клуб „Млад краевед” към СОУ и от клуба към Общински детски комплекс „Краезнание и екскурзоводство”.
Във връзка с Деня на народните будители председателят на читалище „Писмена” в Багалевци Николай �?ванов ежегодно връчва награда за млад реставратор на старинна книжовна литература. Този път грамотите и паричните награди получиха Стефан Мале�?ков и Стефан Цончев и имаха по-друг смисъл. Талантливите ученици от СОУ, победители в редица национални конкурси, изработиха в кръжока по дърворезба към Общинския детски комплекс три керамични барелефа с размери един на половин метър с образа на Апостола и символите на Елена – часовниковата кула и перото. Барелефите ще останат в общината, в училищния кабинет по история и в багалевското читалище, където е уредена специална експозиция „Левски в Елена”.
Мария Симеонова

�?зточник вестник Борба

1 коментар »

  1. Gugutkata написа:,

    05.11.2011 at 21:27

    С тези траурни химни �?ествието прилича�?е повече на панихида.

RSS за коментарите

Публикувайте коментар.