Новини от Елена » Гласуваме на втори тур за президент и кметове

Гласуваме на втори тур за президент и кметове

Днес е вторият тур на президентските и местни избори в страната. �?зборният ден започва в 6.00 ч. и ще продължи до 19.00 ч., като може да бъде удължен с още час, ако пред секциите има опа�?ки от гласоподаватели. В деня на вота е забранена търговията със спиртни напитки с ре�?ения на отделните общини, с изключение на ритуали като сватби, кръщенета и тъжни обреди.
В 173 от 264 общини ще избират кмет на балотаж. В 831 села също ще има нов вот.
Днес трябва да бъдат определени и кметовете на 18 областни града, сред които и Велико Търново.
Във Великотърновска област балотажи ще има в седем общини – Велико Търново, Горна Оряховица, Свищов, Елена, Златарица, Павликени и Стражица.

На втория тур от президентските и местните избори отново ще гласуваме с интегрална бюлетина, като отбележим знака Х със син химикал в квадратчето срещу името на избрания кандидат. Бюлетините ще се пускат в две урни, които са обозначени с надпис от предната страна. В едната ще са тези бюлетини, с които се избират президент и вицепрезидент, а в другата – за кмет. На местата, в които е избран градоначалник още на първия тур, ще има само по една урна в изборните секции. Преди пускането им в съответните урни на бюлетините се поставят два печата, след което гласоподавателите се подписват в два отделни избирателни списъка.
Правото на глас се упражнява по постоянен адрес или по настоящ адрес след подаване на заявление. Студентите могат да гласуват по постоянен адрес, а ако той се различава от мястото на учебното им заведение, те могат да гласуват само за президент.

�?зточник DarikNews

RSS за коментарите

Публикувайте коментар.