Новини от Елена » Празнуваме Петковден

Празнуваме Петковден

Православната църква чества празника Петковден. Светицата – патрон на името е Света Петка Българска. �?мето произлиза от славянската дума "петък", петият ден от седмицата. Смята се, че празникът слага край на лятото и есента и начало на зимата. В християнската митология Света Петка се почита като покровителка на жените и техните дома�?ни дейности – предене, тъкане, кроене, �?иене.

В планинските райони на Петковден се извър�?ват обреди, които имат връзка с животновъдството. Правят се семейно-родови курбани, сборове и служби за здраве и за нова къща. За курбана жените носят хлябове, вино, ракия. Прави се обща трапеза, която най-напред се прекадява и благославя от свещеника. Преди ядене жените си раздават една на друга парче хляб.

В християнската религия преподобна Параскева-Петка Епиватска, Търновска (X-XI в.) е светица и от�?елничка, родена в град Епиват, Тракия. Мощите на светицата са един от трофеите , които донася цар Асен II след Клокотни�?ката битка. Налагането на култа към света Петка провокира написването на редица литературни творби, между които най-известно е житието на света Петка, дело на патриарх Евтимий.

�?зточни DarikNews

RSS за коментарите

Публикувайте коментар.