Новини от Елена » Родолюбци спасиха църквата в Беброво от разруха

Родолюбци спасиха църквата в Беброво от разруха

Великотърновският митрополит Григорий направи обновление на храма след основния му ремонт
Необичаен празник има�?е в неделя една от най-старите църкви в Еленската духовна околия. Храмът в Беброво с името на свети великомъченик Георги от ранна утрин се изпълни с миряни. Те посрещнаха Великотърновския митрополит Григорий, който заедно с архиерейския наместник Валентин Георгиев и свещеници извър�?иха обновление на църквата след голям ремонт.
Да споделят радостта на благочестивите християни дойдоха областният управител доц. Пенчо Пенчев и неговата заместничка Любомира Попова, депутатът от ГЕРБ Христо Христов, кметът Са�?о Топалов, който подари на храма икона на свети Георги Победоносец.
През далечната 1835 година хората от това будно еленско село са имали самочувствие, смелост и дързост да издигнат трикорабен храм, 450 квадратни метра, един от най-големите в страната, който и досега наричат Малката катедрала. В дне�?но време, по примера на предците си, родолюбци спасиха своя храм от разруха и върнаха неговия блясък и величие. Те показаха, че и по време на криза с малко пари може да се свър�?и огромна работа, и оставиха пример за поколенията за изпълнен дълг. Затова тези благочестиви християни, ведно с дарителите и строителите бяха благословени от дядо владика по време на божествената света литургия. След като извър�?и водосвет и маслосвет, той положи върху светия престол осветен антимис и пожела повече венчавки и кръщенета, обновления на сгради и домове в селото. Преди това митрополит Григорий изведе християните от храма и направиха лития около него.
В историята на бебровската църква дне�?ното обновление може да се счита за второ възкръсване, повече от 12 години се прави основният ремонт. Със съдействието на Областната управа за окончателното довър�?ване на ремонта това лято са отпуснати 32 хил. лв. от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет. Над 8000 лв. са събрани от бебровени и потомци, пръснати из цялата страна, които се отзовават на призива за дарение. Общината в Елена предостави безвъзмездно 22 кубика дървен материал, фирмите „Елена” АД и „Елба 92” безплатно го обработиха за направата на пода на храма. Кметството в Беброво при необходимост осигурява�?е работна ръка, а родолюбиви християни се включиха в ремонта с безвъзмезден труд. Еленското дружество „Перун-Елена” е изпълнител на всички ремонтни работи, което и при изчерпване на парите не спира�?е работата по храма.
Така, със задружни усилия и по божия промисъл, днес църквата в Беброво е радост за очите на всички – с нов под и ремонтиран покрив, с подменени прозорци на купола и притвора, с трикратно консервиран иконостас и блеснали лица на светиите, с бронзирани кубета на храма и камбанарията, отвсякъде опасана с плочници и с възстановена каменна ограда, с изчистен двор и обновен интериор в олтара.

Мария Симеонова

�?зточник вестник Борба

RSS за коментарите

Публикувайте коментар.