Новини от Елена » Министър Тотю Младенов: “МТСП и църквата ще развиват поклоннически туризъм в региона”

Министър Тотю Младенов: “МТСП и църквата ще развиват поклоннически туризъм в региона”

Социалното министерство и Българската православна църква ще реализират съвместни проекти в област В. Търново, свързани с поклонническия туризъм и социализация на храмовете, съобщи при посещението си в Балван социалният министър Тотю Младенов. Вчера той посети региона, за да провери как работят социални служби и домове, реализирали финансови проекти от фонда “Социално подпомагане”.
Вече е подписано споразумение между министерството и църквата за партньорство в проектите. Според Младенов такова сътрудничество се прави за пръв път в страната. Освен изнасянето на православни беседи, с подкрепата на Великотърновския университет в манастирите и църквите ще се реализират летни практики на студенти от Националната художествена академия и вис�?и училища от чужбина. По този повод министър Младенов вчера се срещна с Великотърновския митрополит Григорий.
Предстои изпълнението на три големи проекта за социално включване във Великотърновска област, финансирани от световната банка, съобщи още министърът. Те са във В. Търново, Стражица и Елена. Програмите включват интеграция на деца от малцинствата и с увреждания от 3 до 7 г.
Ще подновят работата си и социалните трапезарии в страната. Дейността ще бъде предоставена на НПО и фирми, които да обслужват най-бедните слоеве от населението.
В Балван министърът посети дома за възрастни хора и изказа задоволството си от социалните услуги и базата. За спомен той получи подарък, изработен от обитателите. Тотю Младенов се срещна и с девойките от Кризисния център за жертви на трафик и насилие, който на 19 септември навър�?ва пет години. Момичетата разказаха съдбите си и се похвалиха, че се чувстват много добре в Балван, благодарение на грижите на възпитателите и на хората от селото. Министърът се запозна и с дейността на младежкия клуб “Отвори очи”, и на дома�?ния социален патронаж.
Визитата приключи с посещение на дома за деца, който е реформиран в семейни центрове, а социалните услуги се управляват от общината, в партньорство с НПО.
Във В. Търново Младенов се срещна с представители на организации на хора в неравностойно положение. Те представиха своите проблеми за неравен достъп до институциите заради липсата на рампи трудното намиране на работа, неясната съдба на социалните предприятия, както и т.нар. “кухи социални услуги”, които не могат да се използват пълноценно.

�?зточник Янтра Днес

RSS за коментарите

Публикувайте коментар.