Новини от Елена

В Елена съветниците от ГЕРБ тръгнаха на война с кмета Са�?о Топалов

„Герберите” виждат политическа окраска и в предстоящия празник на еленския бут
ОБЩ�?НСК�?ТЕ СЪВЕТН�?Ц�? ОТ ЕЛЕНА ПР�?ЕХА ДЕКЛАРАЦ�?Я ПРОТ�?В ПОЛ�?Т�?КАТА НА КМЕТА САШО ТОПАЛОВ. В нея те изразяват несъгласието си с “поредния опит да се манипулира общественото мнение”, визирайки последната сесия на местния парламент. На заседанието е предложено да се гласуват анблок две различни по същност предложения на кмета. Първо – да се отпуснат допълнителни средства за общинската болница в размер на 15 хиляди лева, и второ – да се осигурят 7000 лв. за Празника на еленския бут, който трябва да се проведе в началото на октомври, дни преди местните избори.
“Празникът на еленския бут е чудесна идея, подкрепяна и от еленската общественост, и от неправителствени организации, и от нас като общински съветници, но не и по начина, по който се предлага това да стане”, се казва в откритата декларация на съветниците от ГЕРБ. Според тях се разчита това събитие да се превърне в ключов момент от предизборната кампания на общинското ръководство, тъй като празникът не бил включен в културния календар на общината и липсвала яснота какво точно ще представлява той.
“Още по-циничен е начинът, по който се предлага да бъдат осигурени средствата за финансирането на празника. Вместо поисканите от управителя на МБАЛ 20 000 лв. кметът Топалов предлага финансова помощ за здравното заведение в размер на 15 000 лв. поради липса на бюджетни средства, а в същото време се иска да се приеме финансиране от 7000 лева за Празника на еленския бут”, негодуват още общинарите, които са гласували “въздържал си”. Вместо това обаче в протокола от сесията е записано, че „съветниците от ГЕРБ не желаят да подкрепят болницата в Елена“.
“Подобен запис е груба манипулация! Ние сме за това жителите на общината да могат да разчитат на качествени здравни услуги и сме убедени, че трябва да се направи всичко възможно за осигуряването на болнична помощ в рамките на общината. Многократно сме задавали въпросите, с които на�?и съграждани се обръщат към нас – чия е вината болницата да натрупа задължения от над 600 000 лв., да остане без квалифицирани специалисти и служителите да стоят без заплати в продължение на месеци? Вместо отговор и поемане на своята част от отговорността за състоянието на болницата общинското ръководство в лицето на председателя на Общинския съвет се опитва да прехвърли тази отговорност на нас, общинските съветници от ПП ГЕРБ”, се казва още в декларацията. В нея се припомня, че на сесията от 15 юли т.г. общинските съветници от ГЕРБ за пореден път са предложили заседанието да бъде излъчвано пряко по общинския радиовъзел. Вместо това обаче колегите им от БСП отхвърлят идеята и предпочитат да работят „на тъмно“, както през целия изтичащ мандат.
“Поведението им е обяснимо, като се има предвид, че за трети пореден път бе предложена продажба на земи по член 19, представляващи апетитни терени в землищата на гр. Елена и с. Яковци. Скандално е, че 820 кв. м терен в непосредствена близост до язовир „Йовковци”, през който преминава асфалтов път, се предлагат за продажба при първоначална цена 600 лв.! Отново на тази сесия се предложи да бъдат намалени далеч под пазарните тръжните цени на имоти, общинска собственост. Въпреки на�?ето несъгласие съветниците от БСП гласуваха единоду�?но тези терени да бъдат изтъргувани като „за последно”, твърдят местните парламентаристи на ГЕРБ. Те посочват, че пак на тази сесия кметът Топалов предложил за подновяване изтичащите договори на управителите на общинските търговски дружества.
“В продължение на години тези дружества работят на загуба, а ре�?енията на Общинския съвет – управителите да представят оздравителни програми – са изпълнявани формално! С оглед малкото оставащо време до структурирането на следващия общински съвет смятаме, че той би бил в правото си да прецени дали да бъдат подновени или не договорите за управление. Вместо това управителите получават „награда“ за послу�?ното си поведение, а настоящото общинско ръководство иска да затвърди позициите си в търговските дружества и след местните избори”, твърдят общинарите. �? допълват, че кметът не изпълнява ре�?ението на Общинския съвет, с което е задължен в едномесечен срок да внесе предложение за комплекс от мерки за ликвидиране на несъбраните вземания на общината от наематели, които са повече от 187 000 лв. и представляват над 20% от заложените собствени приходи в общинския бюджет за тази година.

�?зточник вестник Борба

5 коментара »

 1. Менталната написа:,

  22.08.2011 at 19:34

  Къде бяхте досега, г-да общински съветници от ГЕРБ? �?махте 4 години, които проспахте. Така трябва�?е да започнете отначало.

 2. Знаещ написа:,

  22.08.2011 at 19:58

  7000 лева за такъв празник са наистина много.
  За толкова пари при друг екип се праве�?е празник на града.

 3. ха написа:,

  23.08.2011 at 19:09

  Така трябва�?е да бъде до сега и то без безотговорното „въздържал се“ �?ма „за“ и „против“ . Какъв празник на еленския бут, като лятото свър�?и. С два дни няма да се увеличи сезона, а само ще се претупа един чудесен бъдещ празник, а не предизборно �?оу.

 4. Стефанов написа:,

  28.08.2011 at 12:58

  Къде ще е тоя празник и аз да отида?

 5. Балканджия написа:,

  28.08.2011 at 13:02

  С тия 7 000 лв ще нахраните целия град…

RSS за коментарите

Публикувайте коментар.