Новини от Елена » Толстолоби гиганти скачат в язовир „Йовковци”

Толстолоби гиганти скачат в язовир „Йовковци”

Въдичари от цялата страна могат да се срещнат на бреговете на водохранилището
Огромни толстолоби и амури в язовир „Йовковци” не са само рибарска легенда. Всеки може да види отдалече как истински чудовища скачат над повърхността. Правят за секунди блестящи дъги във въздуха и се чува стра�?ен плясък. Без да стоя с часове с въдица в ръка, видях стра�?ните риби два пъти това лято. Водолази, търсили удавени хора, разказват, че ги побиват тръпки при мисълта да срещнат „водните бикове”.
За да риболовства�? в „Йовковци” обаче, трябва да има�? специална настройка и по-философски поглед. Планинският водоем трудно „дава” риба. В това бяха единоду�?ни всички над 30 – 40 рибари, обградили с въдици ръкава край махала Вълчовци през августовския уикенд. Водоемът се захранва от над 20 дерета, по които текат води, събирани от целия Балкан.
ЯЗОВ�?РЪТ ОТ ВЪЗДУХА ПР�?Л�?ЧА НА ДВЕ РАЗПЕРЕН�? ДЛАН�?, ЕДНА ДО ДРУГА
Условно се разделя на две части. Едната включва селата Средни колиби, Раювци, Харваловци, а втората е край махалите Вълчовци, Яковци, Гърдевци. Ръкавите са много красиви, заобиколени от планинските склонове. Обаче има изключително прекрасни местности като Дерикотковския ръкав, разказва един от служителите на „ВиК Йовковци”, който денонощно патрулира по вода. Въпреки че е средата на август, язовирът е пълен, остават 50-60 см да прелее, посочи той белега на отсрещната скала. �?нтересното е, че тази година язовирът е прелял след проливни дъждове през юни.
Дори и през най-су�?авите години водоемът не спада с повече от 5-6 метра. Водното количество варира около 93-97 млн. куб. м вода, в язовира има много подводни ями, на места е дълбок над 65 м.
Когато нивото падне, през чистата вода прозират куполите на потопеното село Йовковци, дори кръстът на църквата, разказа охранителят.
М�?СТ�?ЧЕН Е С�?АНОВ�?ЯТ МОСТ, КОЙТО СЕ В�?ЖДА, КОГАТО ВОДАТА Е СПОКОЙНА
Той е свързвал селата Яковци и Бръчковци и столетия наред е ползван от местното население. Каменен е и личи, че е с много здрав градеж, защото дори подводните течения не са го разру�?или.
Охранителите на „Вик Йовковци” патрулират с моторна лодка ежедневно, включително и в почивните дни. Една смяна навърта минимум 6 моточаса, но често се налагат по-дълги обиколки. Те следят дали се спазват правилата на различните охранителни зони на питейния водоем.
Красивият язовир е разре�?ен за риболов само в трета охранителна зона. Хората трябва стриктно да четат табелите, поставени по брега, и да внимават къде са обозначенията във водата с �?амандури. Можете спокойно да мятате въдицата в Бръчковския, Вълчевския, Яковския ръкави, край махала Донковци и др. Обаче, ако сте без риболовен билет, глобата е минимум 500 лв. Най-големият проблем на охранителите на ВиК-то и инспекторите от �?зпълнителната агенция по рибарство и аквакултури са бракониерите, които хвърлят мрежи. За съжаление те не могат да бъдат хванати на местопрестъплението, просто се конфискуват мрежите.
Тенденция е през последните 1-3 години да намаляват бракониерските прояви, посочва охранителят. По негови наблюдения рибарите са станали по-дисциплинирани, защото искат да се наслаждават на хобито си и красивата природа, а не да се разправят с контролните органи. Самият охранител е заклет рибар и искрено завижда на въдичарите по „Йовковци”. Той не смее да идва тук извън работно време, а от десетина години обикаля реките във Великотърновска област.
В язовира се хваща всякаква риба, защото водата е изключително чиста. Огромните толстолоби изяждат планктона, а амурът харесва водораслите. През последните две години �?АРА е направила две зарибявания на водоема с амур и �?аран.
Обаче риболовът тук изисква майсторлък. Това е планински водоем и тук след втория метър температурата на водата спада с 10 градуса, а по-надолу е още по-студена. Много от рибите намират храна в дълбочините и не излизат често на повърхността.
Въпреки трудностите стотици хора от цяла България прекарват най-отпускарския месец по бреговете на „Йовковци”. С богат улов и добро настроение заварихме бойна група въдичари от В. Търново. Те си тръгваха с цяла кофа червеноперки, които се канеха да пекат на керемида. „При този начин на приготвяне са важни подправките”, обясни Стефан �?ванов. Не пожела да издаде как овкусява печеното, защото това е фирмена тайна на неговото предприятие за производство на подправки във В. Търново. Въпреки че неговите приятели го препоръчаха като
Д�?НОЗАВЪРА НА Р�?БОЛОВА ПО „ЙОВКОВЦ�?”
той си призна, че най-много слука има до хладилната витрина на „Метро”. Колегата му Бисер Николов обясни, че не е важно да се върне с риба, а да се наслади на природата, приятната компания и хобито си. Работи в сферата на разпространението на печата и край Вълчовския ръкав релаксира пълноценно. Тук, дори да изпусне�? рибата на живота си, ще го приеме�? философски и с усмивка. Наскоро хвърлил малка рибка, налапала я огромна щука и той зяпнал, когато хищникът се откачил с плячката и отплувал.
Докато слу�?а�?е колегите си, художникът Димитър Димитров от Вълчовци хвана 3-4 щуки. Понеже ре�?и, че �?умният ни репортерски ни екип му е донесъл слука, ре�?и да разкаже за хобито си. Преди 16 години се преселил от В. Търново в китната еленска махала, където човек не може да не стане рибар. Въпреки че познава всяко кътче на тази част на язовира, не знае най-важното – кога рибата излиза. „Това е тръпката на риболова, ако знаех тайната, щях да дойда в точния момент”, усмихва се той. Безброй пъти е улавял с четката играта на светлината с водата, слънчевите мрежи във водоема и отражението на зелените гори. В дома си има изложба, в която над 10 от картините му са пейзажи от „Йовковци”. Най-много обича да рисува водоема през есента, когато водата е обагрена в цветовете на пъстрата гора. Пейзажите му с красиви места от Еленския балкан се купуват от хора от цялата страна. За него язовирът е вдъхновение и няма никакво значение дали ще се върне с нещо за тигана. „Вижте колко е чиста водата, затова и вкусът на рибата е невероятен”, обобщи той.
В търсене на добри рибари стигнахме до съседното заливче, превзето от две семейства от В. Търново. Те бяха пристигнали преди час и понеже за пръв път идват тук, се надяваха на добра слука. Веса Живкова обясни, че правят състезание със съпрузите си, които са с по-големи въдици. „Може ние да сме късметлийки, въпреки че кордата ни е дълга само 5 м”, надява се възрастната дама. Те вече бяха опитали и двата вида примамка – варено жито и малка рибка. Не бързаха да хванат нещо, защото имаха още един ден почивка. Тя разказа, че заедно със съпруга си Неделчо Живков са станали майстори на риболова в Синия вир на Янтра край старата столица. Там са хващали скобар, каракуда, кефал, мрена и др.
„Видяхме, че съседите уловиха два големи �?арана, упътиха ни те към двете ком�?ийски палатки, разпънати под сянката на два големи бука. Там ни посрещнаха съпругите на рибарите и децата им, които след сутре�?ния късмет подремваха. Те с гордост заявиха, че обичат да почиват край „Йовковци”, защото тук има невероятно съчетание на балкан и живописен водоем. Двете млади семейства са от Дряново и смятат, че мястото е рай и за малките им деца. Десетгоди�?ният Траян отсрами фамилията и се снима с �?араните, уловени от баща му. Чистосърдечно обеща, че като порасне, ще лови риба само на „Йовковци”.

�?зточник вестник Борба

RSS за коментарите

Публикувайте коментар.