Новини от Елена » Болницата в Елена иска 20 000 лв. от Общината

Болницата в Елена иска 20 000 лв. от Общината

Болницата в Елена иска 20 000 лв. като субсидия от Общината, за да ре�?и някои от финансовите си проблеми, съобщи кметът Са�?о Топалов. Градоначалникът припомни, че стационарът почти бе�?е затворил преди месец, но успя да се стабилизира, като разработи оздравителна програма. Лечебното заведение сключи договор с РЗОК за още 7 клинични пътеки и така сега работи по 10 пътеки. Това му определя тримесечна издръжка от 54 000 лв., която ще покрие заплатите на персонала и ще останат малко средства и за издръжката на болницата. Проблемът е, че има все по-малко пациенти, отбеляза кметът. А здравната каса плаща срещу извър�?ена дейност.
От месец в лечебното заведение работят четири отделения – вътре�?но, детско, рехабилитация и за долекуване. �?зпълнени са изискванията на РЗОК да бъдат разкрити още лаборатории по патология, вирусология, микробиология и имунология. С финансовата помощ на Общината е ремонтирано рентгеновото отделение, платени са сметки за ток, вода и задължения към персонала.
След като две години се борихме да оцелеем, има надежда, но всички на�?ия усилия са ходене по мъките, каза още кметът. Той похвали усилията на новия управител д-р Кирил Хинов, положил усилия, за да изправи болницата на крака. Са�?о Топалов се въздържа от прогнози за стационара, но подчерта, че усилията на кметското ръководство са насочени към спасяване на стационара, който работи вече 131 години.
Кметът припомни още, че еленската болница се е обърнала за помощ и към здравното министерство. Поискахме 300 000 лв. за покриване на част от задълженията, които са двойно повече. Поради това имуществото и сметките бяха запорирани, а персоналът не е получавал заплати от началото на годината, отчете Топалов. Сега все пак има някаква светлина в тунела и болницата трябва да бъде спасена, за да работи за хората категоричен е градоначалникът.

�?зточник Янтра Днес

RSS за коментарите

Публикувайте коментар.