Новини от Елена

ДА�? и “Пътна полиция” започнаха масови проверки на автобусите

Масови проверки на автобуси извър�?ват служители на “Пътна полиция” и Държавната автомобилна инспекция в региона. Засиленият контрол ще продължи до края на месеца и се провежда по линия на Европейската полиция за пътна безопасност (TISPOL). Служители на КАТ и ДА�? ще проверяват автобусните превозвачи в цялата страна, както и техните колеги в контролните органи на територията на целия Европейски съюз.
Проверките са фокусирани основно върху спазването на разре�?ената максимална скорост, използването на обезопасителните колани, отчетите на тахографите, техническата изправност на автобусите, както и спазването на задължителните часове за почивка от водачите. Особено внимание ще се обръща на възможните случаи на употреба на алкохол и упойващи вещества от �?офьорите на обществения транспорт.
“Все още нямаме хванати в нару�?ение превозвачи, но проверките се извър�?ват много интензивно на територията на цялата област. Няколко на�?и екипа съвместно с “Пътна полиция” работят непрекъснато по линия на тази кампания на TISPOL, като се правят проверки не само по републиканската пътна мрежа, но и на автобусите по междуселските линии”, заяви пред “Янтра ДНЕС” началникът на ДА�? в старата столица Велко Велков.
Проверките са организирани от ръководството на TISPOL след анализ и отчитане на факта, че част от най-тежките инциденти по пътищата на Европа, с голям брой жертви, са причинени от водачите на автобуси. Анализът на полицията показва, че най-сериозните фактори за пътнотранспортните произ�?ествия са неспазването на времето за почивка от водачите, преви�?аването на скоростта и употребата на алкохол и упойващи вещества.

�?зточник Янтра Днес

RSS за коментарите

Публикувайте коментар.