Новини от Елена

�?ван Трухчев създаде туристически комплекс край 150-годи�?ната си дядова къща

КЪЩА НА 150 ГОД�?Н�? НА СЕМЕЙСТВО ТРУХЧЕВ�? В ЕЛЕНСКОТО СЕЛО ВЪЛЧОВЦ�? Е �?СТ�?НСКО РАЙСКО МЯСТО. На 5 дка съпрузите са създали туристически комплекс от три реновирани къщи, овощна градина и ферма.
�?ван Трухчев е първият в този район, започнал да се занимава със селски туризъм още през 2000 г. Негови гости са били Симеон Сакскобургготски със съпругата му и други бив�?и и настоящи политици.
„Земеделската жилка е много силна в мен, защото моят дядо всъщност е бил градинар. Той е ходил на гурбет в цяла Европа, често е бил наемен работник и във Варненско. В ранна пролет е заминавал за морето и се е връщал в късна есен, като се продаде зелето. От там е купувал все продукти, които не се произвеждат в този край, основно газ и сол”, разказва домакинът.
Почти всички продукти на трапезата на гостите в комплекса на Трухчеви са отгледани по биологичен и екологичен начин. В зеленчуковата градина семейство Трухчеви е създало млада овощна градина със сливи, ябълки, кру�?и и чере�?и.
Който види това райско място, винаги пита домакина по коя европейска програма и фонд е ползвал средства.
Стопанинът �?еговито признава, че неговата програма е „Бъркай дълбоко в джоба и си запретвай ръкавите!”.
Целият двор е потънал в зеленина с над 50-60 вида прекрасни цветя, за които се грижи съпругата Ганка. Гордостта на домакина е дървена къща във финландски стил, която е изградил тази зима. Който влезе в нея, направо ахва, защото тук може да види басейн и сауна, направени от бъчва.
�?ван Трухчев е усетил, че съвременният турист преживява едно своеобразно завръщане към природата и първичното. Когато тук надникват заможни хора, обиколили света, изпадат във възторг. Усещането е за омагьосваща комбинация от руска баня във финландски стил. Помещението още ухае на бор, а по-наблюдателните може да видят, че всяка дъга на 10-тонната бъчва е номерирана.
„Тя е сигурно на двеста години и се наложи да я възстановяваме летва по летва. Работихме през февруари, в най-големия студ, въпреки че майсторът дърводелец отсече: „Тая работа няма да стане!”, разказа усмихнат домакинът.
ПР�?КАЗНОТО ЦАРСТВО НА ДЕЦАТА – ЗООКЪТ С Д�?В�? �? ДОМАШН�? Ж�?ВОТН�?
Тук ни посреща пазителят на пъстрия свят – огромно куче санбернар. Всякакви предпазни мерки обаче са изли�?ни – то се протяга лениво и дружелюбно и започва да ближе стопанина си. Зад втората телена порта е любимецът на всички – сърненцето Бамби. Следващата дървена порта води към ливада с дъхави билки, на която пасат два коня. Малкото пони е атракция за децата, защото е много послу�?но и обича да го яздят малчуганите. Красивата расова кобила разхожда любителите на ездата по живописни мар�?рути из близките махали или до град Елена, който е само на 5 км.
За тези пък, които харесват по-сигурния транспорт, има възможност да се любуват на Балкана от… стар файтон.
Във вътре�?ния двор са две теленца от изчезващата порода „Жарсе”. Едното е бяло и стои мирно, за да бъде погалено. В стопанските постройки са отделени над 150 патици, които стопаните люпят в инкубатор. �?ма много токачки, гълъби, пъдпъдъци, зайци. В отделни клетки са малките пиленца.
Животинките се приемат като живи играчки от малките гости на хотела. Много от градските деца тук за пръв път виждат част от дома�?ната фауна. Представителите й всъщност имат по-практично предназначение – предлагат се под формата на различни специалитети в кухнята. За да угоди на гостите, Трухчев проучва стари рецепти от Балкана и начините им на приготвяне.
Веднъж клиенти настоявали за пиле на жар и се наложило да го пекат по атрактивен начин. Стопанинът запалил огън и заровил в нея пилето, захлупено с тенекия за сирене. Хората били впечатлени от нестандартното печене и чудесния вкус на дома�?ната птица. Друга кулинарна екстра са яйцата от японски пъдпъдъци, които имат свойствата на виагра.
Каквито плодове домакините не отглеждат, си ги набавят от местни производители. Всяка година те купуват екоарония, от която Винзаводът в Лясковец приготвя прекрасно вино.
ПР�?КЛЮЧЕНСКА �?ГРА ЗА ГОСТ�?ТЕ
Това забавление измислил �?ван Трухчев. Веднъж две от гостенките му се оплакали, че скучаят, и да направи нещо мъжете им да спрат да пият, а да отидат заедно на разходка.
Домакинът начертал една карта на района и им казал, че в близката махаличка Мартинковци има хубава къща с мазе, пълно с вино и ракия. Обяснил им къде е ключът и откъде да минат. Двете семейства се върнали доволни, а мъжете донесли бутилка вино и ракия да ги изпият заедно. Така се родила идеята за приключенската игра, която посетителите много харесват. Правило на домакина е да заравя винаги 3 съкровища – бутилки ракия, вино и жълта лимонада.
В КОМПЛЕКСА ЗА СЕЛСК�? ТУР�?ЗЪМ ТРУХЧЕВ�? ОРГАН�?З�?РАТ �? ЗЕЛЕН�? УЧ�?Л�?ЩА. Те имат специална програма от забавления за пълноценен контакт на децата с природата. Организират им пикници на поляната до язовир „Йовковци”, където на барбекю им приготвят обяда. Учениците много обичат и нощните разходки на лунна светлина, като летовничетата са „въоръжени” и с фенери.
�?ван Трухчев има много идеи как да забавлява гостите. Той е запален ловец и рибар, затова е великолепен гид на всички хора с такива хобита. Домакинът непрекъснато има идеи как неговият туристически комплекс да стане по-привлекателен. Смята да прави до Вълчовци малък водоем, който да зариби. Тъй като има и достатъчно дядови ниви, смята да направи игрище за пейнтбол.
ЗА ЛЮБ�?ТЕЛ�?ТЕ НА ПР�?РОДАТА ЩЕ �?ЗГРАД�? МАЛКО ХОТЕЛЧЕ ОТ… СЛАМА �? ОЩЕ ДЪРВЕН�? СГРАД�?.
За съжаление една от последните му идеи – да изгради фотоволтаична централа, е провалена поради административни и нормативни недомислици.

�?зточник вестник Борба

RSS за коментарите

Публикувайте коментар.