Новини от Елена » 55 села съществуват на книга, 17 – само с по един жител

55 села съществуват на книга, 17 – само с по един жител

Баби и дядовци кукуват самички в Балкана, без телевизор и телефон, готвят си в пещи, нямат даже и ток
17 села във великотърновскиЯ регион имат само по един жител, показа на�?а проверка в Териториалното статистическо бюро. По една баба или дядо живеят в тях, откъснати от света, като някои даже не разполагат с телевизия, телефон и електричество. Готварската печка и хладилникът също са лукс за тях, а приготвянето на храна става като преди няколко века – на огнището.
Според официалните данни само по един обитател имат 6 селца и махали във Великотърновска община – Виларе, Горановци, Димовци, Долни Дамяновци, Лагерите и Самсиите.
Останалите с по един жител са в Еленско. Малцина са чували за селцата, в които до неотдавна е кипял живот – Драганосковци, Драгиевци, Дуковци, Кантари, Папратлива, Пейковци, Султани, Топузи, Трънковци, Хъ�?евци и Шубеци. Статистиците са интервюирали единствените им обитатели, повечето от които са във възрастовия диапазон 18-64 г. и над 65 г.
В 55 СЕЛА �? МАХАЛ�? ВЪВ ВЕЛ�?КОТЪРНОВСКА ОБЛАСТ ВЕЧЕ НЕ Ж�?ВЕЕ Н�?КОЙ, като броят им се увеличава с всяка изминала година. 21 са обезлюдените населени места в община Велико Търново, 15 в региона на Елена и 6 в Златари�?ко.
Като призрачен сюжет – с висящи само на една панта прозорци и врати, обрасли огради и руини, е характерната гледка в балканското селце Бойчовци. До неотдавна тук живя единствената му обитателка баба Пенка. 85-годи�?ната жена отказвала да се прибере към града при близките си и през най-суровите зими и прекарвала сам-самичка дни наред в Балкана без ток.
Според статистиците само на книга вече се водят още Бижовци, Бочковци, Дойновци, Долен Еневец, Марговци, Осенарите, Пожерник, Ра�?евци, Русковци, Семковци, У�?евци и Цонковци.
Апа�?и непрекъснато �?етат из изоставените къщи и прибират всичко по-ценно.
НАЙ-ГОЛЕМ�?ТЕ ЦЕННОСТ�? ОБАЧЕ СЕ ОКАЗВАТ КАМЪН�?ТЕ, ПЛОЧ�?ТЕ �? КЕРЕМ�?Д�?ТЕ. Естествените материали се откарват в посока луксозните домове в старата столица и най-вече Арбанаси.
В златари�?кото Горско Писарево също няма нито един жител. Балканската община Елена обаче е най-обезлюдена. Няма хора в Богданско, Валети, Вельовци, Габрака, Ганев дол, Горска, Карандили, Ю�?ковци, Недялковци, Чавдарци, Шиливери и още редица други.
Едва ли някога в тях отново ще живеят хора. Основна причина малките селца и махалички да не се развиват са множеството наследници на един имот. Даже и да се намерят купувачи, много трудно те успяват да издирят всички, които имат права върху недвижимостта. Това обрича практически обезлюдените села.

�?зточник вестник Борба

1 коментар »

  1. ха написа:,

    28.07.2011 at 12:31

    Стига бе!? Това ли бе�?е преброяването на дивите зайци:) Веднага купувам къща в обезлюдената м.Валето, може и до ремонтираните къщи на Карандили или до датчаните или гардаежите на Стойко на Вельовци.

RSS за коментарите

Публикувайте коментар.