Новини от Елена » Главоломно се увеличават болните от сифилис в областта

Главоломно се увеличават болните от сифилис в областта

Болните от сифилис в областта главоломно се увеличават, а пикът на поразените от венерическата болест тепърва предстои, предупреди д-р Румяна Андреева, управител на Центъра за кожно-венерически заболявания във Велико Търново.
По данни на Районната здравна инспекция новооткритите сифилистици за миналата година са били 20, а само за първото полугодие на тази година са 14.
Бедни, проституиращи, гей средите са сред рисковите групи за заразата, но няма никакъв скрининг на болестта, коментират венеролозите.
Основната причина за бума при сифилиса е бездействието на държавата, защото здравната каса не поема нито едно от лекарствата за лечение на половопредаваните болести. Не се покриват дори изследванията. Само на бременните се полага по едно безплатно изследване. Пациентите трябва да плащат всичко от джоба си, а сифилисът е от болестите, които се хващат в много късен стадий, коментира д-р Андреева.
Особено опасно е положението на бебетата, които се раждат с вроден сифилис от болни майки. Тези дни имахме две бебета със сифилис на българка и ромка. Не можем да ги издирим, за да ги лекуваме. По стандарти се залага един път годи�?но преглед на пеленачета до 1 годинка, а те трябва да минават курс на лечение на всеки три месеца, посочи д-р Андреева. От началото на годината до сега през отделението са минали 6 бебета със сифилис. Миналата година сме лекували 15 бременни със сифилис, а само три бяха здравноосигурени, чието лечение пое касата.
Сифилисът е като туберкулозата, не се знае кога може да рецидивира. �?маме недолекувани пациенти на по 65-70-годи�?на възраст. Ако така безучастно продължава държавата да се отнася към тези хора, да е подготвена да строи психиатрии, защото това е участта на възрастните в последните стадии на болестта, предупреди д-р Андреева.
Лятото е сезонът на безразборните полови контакти и затова търновските венеролози очакват наесен новооткритите заразени да се увеличат.

�?зточник Янтра Днес

RSS за коментарите

Публикувайте коментар.