Новини от Елена » Селските къщи в областта са сред най-скъпите в страната

Селските къщи в областта са сред най-скъпите в страната

За разлика от 2010 г., когато спадовете в цените на имотите бяха около 10 %, през второто тримесечие на тази година брокерите отчитат средно 5 на сто поевтиняване на различните имоти. Според бран�?а добрата новина е нарастването на обема на покупко-продажбите, което е очакван първи положителен сигнал за започващо възстановяване на имотния пазар от кризата, коментират от бран�?а.
По данни на “Бългериан пропъртис” селските имоти във Великотърновска област запазват относително стабилна цена и сделки се сключват на средно ниво от 14 250 евро за имот. Цената е по-ниска от средната за страната – 16 200 евро. Като цяло и тук цените са паднали средно с 5-6 на сто. Пазарът основно е за български купувачи.
Селските къщи в региона са едни от най-скъпите в страната, показва анализът на брокерите. Във Варненско и Добричко аналогични имоти се търгуват средно по 12 750 евро, в Пловдив – 13 770 евро, Стара Загора – 15 300 евро за къща на село. Най-скъпо е по Южното Черноморие. В района на Бургас къща на село се продава средно за 20 000 евро, което е три пъти и половина по-скъпо от аналогичните имоти в Плевенско.
Купувачите, които движат пазара, са основно българи и руснаци. Тази тенденция се установи като трайна през последните няколко тримесечия, посочват брокери. Кръгът от националностите на потенциалните купувачи се е свил значително и в момента се разчита на руснаците и на местното търсене. Покупките от страна на британци са по-скоро изключение. �?ма единични сделки и с представители на други страни, но те са по-скоро случайни, отколкото някаква тенденция.

�?зточник Янтра Днес

RSS за коментарите

Публикувайте коментар.