Новини от Елена » 300 хил. лв. от здравното министерство могат да спасят болницата в Елена

300 хил. лв. от здравното министерство могат да спасят болницата в Елена

Борчовете на здравното заведение са повече от 600 хил. лв.
Управителят на болницата в Елена д-р Кирил Хинов е изпратил писмо до Министерството на здравеопазването с искане за отпускане на целева субсидия от 300 хил. лв. за покриване на задълженията към НАП и други дългове на здравното заведение. Към момента борчовете на еленската болница са 650 хил. лв. за лекарства и консумативи, сметки, заплати, осигуровки. Заради задълженията сметките и имуществото на болницата вече са запорирани, а персоналът не е получавал заплати от началото на годината с изключение на еднократно изплатен аванс от 150 лв.
Както “Борба” вече писа, от месец май реално лечебницата не работи, след като дейността й почти изцяло бе прекратена и остана да функционира само отделението по физикална и рехабилитационна медицина. Още в началото на март здравната каса прекрати работата на здравното заведение по три клинични пътеки, с което на практика бяха закрити Детското отделение и част от Първо вътре�?но отделение. Причината за спирането им бе, че на територията на населеното място няма лаборатория по микробиология и патоанатомия.
За да възобнови работата по тези пътеки, в края на юни д-р Хинов подаде документи в Районната здравноосигурителна каса за анексиране на договора. Макар и за краткото време, откакто стана �?еф на еленската болница, той успя да сключи договор с две лаборатории – във Велико Търново и в Плевен, с което да покрие изискванията на касата за наличие на клинична и патологична лаборатория. Това реално е последният �?анс на болницата да излезе от комата, в която продължава да бъде вече месеци наред.
“Надявах се да започнем да работим нормално още този месец, но все още не е ясно дали ще сключим договор с РЗОК – Велико Търново. Смятам, че сме покрили всички необходими изисквания, и се надявам касата да ни разре�?и да подновим работата по осем клинични пътеки – четири кардиологични, две в детското отделение и две във вътре�?но отделение. В никакъв случай обаче няма да направим компромис с качеството на медицинските услуги. �?ма критерии, които болниците трябва да покриват, и смятам, че отговаряме на изискванията, и се надявам, че няма да се стигне до затваряне на болницата в Елена, както това стана в Девин”, каза д-р Кирил Хинов.
Ако здравното министерство отпусне средства на еленската лечебница, ще може да кандидатства и по европейски проекти.

�?зточник вестник Борба

1 коментар »

  1. Кирцата написа:,

    08.07.2011 at 21:03

    Д-р Хинов,
    Касата (респ. д-р �?ванов) няма да приеме направеното от Вас, защото има интерес болницата да се закрие.
    Друг е въпросът, като се прави аналогия с Девин, защо принципалът не предприеме мерки да установи защо болницата е на този хал и кой има вина за това? Как за по-малко от 7 години се натрупаха почти 600 000 лв. дългове?

RSS за коментарите

Публикувайте коментар.