Новини от Елена » Държавата иска 68,8 % от капитала на МОБАЛ

Държавата иска 68,8 % от капитала на МОБАЛ

Общините – акционери са категорично против

Областната болница “Д-р Ст. Черкезов” във В. Търново иска промяна в капитала на дружеството. Това предложение е една от точките на дневния ред на общото събрание на акционерите, което ще се проведе на 27 юни.
Предлага се държавният дял в капитала на болницата от 51 да бъде зави�?ен на 68,82 %, за сметка на дяловете на останалите акционери, които ще бъдат намалени. Така Община ВеликоТърново остава с 9,32 %, Г. Оряховица с 5,71 %, Елена – с 1,34 %, Златарица – 0,59 %, Павликени – 3,29 %, П. Тръмбе�? – 2,13 %, Свищов- 4,88 %, Стражица – 1,83 % и Сухиндол – 0,40 %.
Ако предложението бъде прието от акционерите, капиталът на болницата от 2 329 000 лв. се увеличава на 3 660 000 лв., обясни �?ефът на МОБАЛ д-р Людмил Гецов. По този начин държавата ще покрие дълговете на стационара, които са 331 000 лв.
Това е вторият опит за промяна на капитала, който прави МОБАЛ. На общо събрание м.г. също има�?е такова предложение, но общините Златарица и В. Търново в качеството си на акционери го атакуваха. Бяха заведени дела и съдът уважи исковите претенции на двете общини.
Против съм за увеличаване на капитала на държавата в МОБАЛ, категоричен е кметът на В. Търново д-р Румен Ра�?ев. Той обясни, че вече е дал своето становище на ОбС, който трябва да вземе ре�?ение. Д-р Ра�?ев обясни, че с повторното предложение за увеличаване на капитала на държавата се прави опит общините да бъдат елиминирани от управлението на областните болници и ако всяка година се взимат подобни ре�?ения, то всички големи болници в областите ще станат държавни. За каква децентрализация на управлението говорим, попита кметът.
Това е поредният опит държавата да елиминира общините и те да не са фактор в управлението на здравеопазването, коментира Йордан Михтиев, кмет на Г. Оряховица. Ние ще гласува против, заяви той.
Желаем само доброто на областната болница, защото тя е на всички и лекува много от гражданите на Свищов, коментира кметът на дунавския град Станислав Благов. Той обаче се въздържа от категорично становище каква ще бъде позицията на общината по повод промяната на капитала.
Кметът на Стражица. Стефан Стефанов каза, че от малките общини нищо не зависи и държавата като мажоритеран собственик в областната болница ре�?ава какво да прави. Дори и да гласуваме против, нищо няма да се промени, коментира Стефанов.
Оказа се, че пълномощникът на общината в П. Тръмбе�? ще присъства, но няма да гласува. Причината е, че до общото събрание на МОБАЛ няма да има общинско ре�?ение по предложението за промяна на капитала. Сесията ще бъде на 30 юни, а за едно становище не можем да свикваме извънредна, обясни кметът Георги Чакъров. Разбира се, аз съм против капиталът на държавата да се увеличава в МОБАЛ. Така се елиминират общините, уточни градоначалникът.
Щом държавата иска да увеличи дяловете си в областната болница, аз подкрепям такова предложения, заяви Пламен Чернев, кмет на Сухиндол. Според него крайно време е да се размърда здравната реформа, защото не може само да се наливат пари в неефективни структури, а болниците не бива да бъдат търговски дружества, за да развиват качествена спе�?на помощ и лечение.
Кметът на община Златарица Пенчо Чанев коментира, че е категорично против увеличаване дела на държавата. Ще гласувам така, както ме упълномощи ОбС, но подобна стъпка цели да ликвидира влиянието на общините, каза той. Смятам, че политиката на държавата по отно�?ение на акционерното участие в капитала на болницата е сбъркана по начало. Например защо дял има и община Свищов, чиито пациенти почти не стигат в търновската болница? Ако държавата иска да управлява сама, по-добре въобще да няма акционери, коментира Чанев.
�?збор на нов съвет на директорите ще бъде обявен на общото събрание на 27 юни. Той се състои от трима ду�?и. На мястото на юристката Гергана Кирова, ще бъде предложена Вяра Желева като представител на държавата. В директорския борд на болницата остават д-р Людмил Гецов като изп. директор и д-р Христо Христов като член.
За миналата година областната болница е отчела приходи от 12,130 млн. лв.

�?зточник Янтра Днес

RSS за коментарите

Публикувайте коментар.