Новини от Елена » 31 незаконни строежа има около язовирите в региона

31 незаконни строежа има около язовирите в региона

4 незаконни строежа и още 12 бунгала и бараки на брега на язовир “Александър Стамболийски”, както и 15 градежа, вдигнати без надлежните документи около язовир “Йовковци”, подлежат на премахване. Това е записано в доклада на Дирекцията за национален строителен контрол след приключилата проверка за незаконните строежи около 53 язовира в страната.
Около язовир “Йовковци”, водоснабдяващ Великотърновска област, проверяващите са обходили 15 строежа, пет от които са установени като незаконни и за тях са издадени заповеди за премахване. Те са на един и същ собственик. Без надлежните документи са направени открит басейн, пристройка, едноетажна сграда, ограда и навес. При преди�?ни проверки в землището на село Яковци в местността Локвата без строителни книжа са установени още 12 строежа. Заповедите за премахването им са от 2006 г., но още не са влезли в сила, защото се обжалват в съда, обясниха от ДНСК.
При свое разследване през пролетта “Янтра ДНЕС” установи 4 незаконни строежа в ча�?ката на язовир “Александър Стамболийски”. Толкова се оказва, че са констатирали и от строителния контрол. По бреговете на водоема, предназначен за напояване и производство на електрическа енергия, проверката на ДНСК е приключила с издаване на заповеди за премахване на пристройка към вила, недостроен хотел с хангар за лодки, двуетажна сграда и вила. 12 бунгала, бараки и фургони, които по смисъла на Закона за устройство на територията не се водят със статут на строеж, също трябва да бъдат махнати. За тях собствениците им нямат надлежните документи. Бараките са за премахване със заповеди на кметовете на Сухиндол и Севлиево.
За незаконно ползване на строеж глобата за гражданите е от 100 до 500 лева, а за юридическите лица – от 1000 до 10 000 лева, припомнят от ДНСК. За вдигането на незаконен строеж глобите са от 1000 до 10 000 лева, ако градежът без документи е на частно лица, а ако се води на фирма, санкцията е от 5000 до 50 000 лева.
�?зточник Янтра Днес

RSS за коментарите

Публикувайте коментар.