Новини от Елена » Общината в Елена с последен опит да спаси болницата в града

Общината в Елена с последен опит да спаси болницата в града

Д-р Кирил Хинов ще е новият управител на здравното заведение
Общинският съвет в Елена ще гласува на редовно заседание в четвъртък предложението на кмета Са�?о Топалов да бъде назначен нов управител на болницата. Ако съветниците го подкрепят, на директорското място ще седне д-р Кирил Хинов от Велико Търново, който преди години бе зам.-директор на Регионалния център по здравеопазване. Засега няма други предложения и неговата кандидатура е единствена. Досега�?ният управител на болницата д-р Йорданка Садинова още преди три месеца е подала заявление да бъде освободена от поста, което на практика остави болницата без ръководство. Въпреки смяната тя ще продължи да работи в лечебното заведение, съобщи за „Борба“ Са�?о Топалов. На заседанието на местния парламент ще бъде гласувана и оздравителна програма, която е последният опит за спасяване на болницата, обслужваща жителите на Елена и Златарица. Тя предвижда на първо време да бъдат намалени някои разходи и да бъдат покрити необходимите изисквания за сключване на договор и по други клинични пътеки, тъй като в момента те са само четири. По този начин средствата, изплащани от здравната каса, ще се увеличат.
В момента болницата в Елена има първо ниво на компетентност, което е най-ниското, но ние искаме да покрием неговия максимум и да разкрием и другите отделения – физиотерапевтично, детско, както и аку�?еро-гинекологично, каза още Са�?о Топалов и уточни, че към настоящия момент в лечебното заведение работи само вътре�?но отделение. Намирането на специалисти за другите отделения може да се окаже нелека задача, тъй като тежкото състояние на болницата принуди много лекари да напуснат. Въпреки това обаче общината ще търси вариант да намери нужните специалисти, защото това е единственият вариант тя да продължи да съществува, категоричен е кметът.
610 хил. лв. са задълженията на еленската болница досега, като две трети от тях са за медикаменти и консумативи. Заради липсата на пари лечебното заведение има и натрупани сметки за ток в размер на 13 хил. лв. За да не остане на тъмно болницата, още в петък е подписано споразумение между кмета и електроразпределителното дружество за разсрочване на задълженията, които трябва да бъдат изплатени до 20 септември тази година. 180 хил. лв. са натрупаните задължения за заплати и осигуровки, каза още кметът на Елена. Той допълни, че Общинският съвет има готовност да реагира и да помогне на болницата финансово, както го е правил и преди с отпускане на средства за ток, вода и отопление. На този етап обаче най-важно е да се предприемат необходимите мерки, за да не се стигне до закриване на болницата навръх 131-годи�?нината от основаването й.

�?зточник вестник Борба

RSS за коментарите

Публикувайте коментар.