Новини от Елена » Закриват и болницата в Елена

Закриват и болницата в Елена

Град Елена остава без болница. Закриването на стационара е въпрос на документално оформяне, защото тя на практика е ликвидирана. За това алармира вчера кметът на Елена Са�?о Топалов. 10 700 жители на общината заедно с близо 5000 в съседната Златарица остават без лекарско обслужване, заяви Топалов.
Елена е отдалечена община и връзката на пациентите с най-близкото лечебно заведение е 50 км, което може да се окаже фатално за спе�?ните случаи. Са�?о Топалов посочи, че управителят на МБАЛ “Димитър Моллов” д-р Йорданка Садинова е подала молба за изваждане от търговския регистър, което означава, че болницата вече е без управител.
Заради критичното състояние и липсата на достатъчно клинични пътеки и финансиране, са напуснали почти 90 % от лекарите.
В момента задълженията на лечебното заведение за здравни осигуровки са 170 хил. лв. След закриването на болницата 40 ду�?и медицински персонал ще останат на улицата.
Последствията ще бъдат катастрофални за общината, подчерта Топалов. Тръгва процедура за обявяване в несъстоятелност на търговското дружество, каквото по закон е лечебното заведение. До сега задълженията на болницата надхвърлят 550 хил. лв. без ДДС, ще се появят кредитори, заяви още кметът. До миналата седмица имахме надежда, бяхме ангажирали експерти, които да изготвят оздравителна програма, но сега е ясно, че всички усилия са напразни и 130-годи�?ното лечебно заведение ще бъде ликвидирано точно на своята годи�?нина, допълни градоначалникът.
Болницата няма как да функционира само с четири клинични пътеки, каквито са й отпуснати. От 2 г. не е получавала и субсидия за здравно заведение в отдалечен район.
Преди година общинското ръководство на Елена се е срещнало със зам.-министъра на здравеопазването Валери Митрев и е получило уверение, че до закриване на болницата няма да се стигне. След смяната на министерския екип кметът е подготвял среща с министър Анна-Мария Борисова, но тъкмо когато тя трябвало да се осъществи, последвала нова министерска смяна. До сега среща с министър Стефан Константинов не е проведена и болницата остава без източници на финансиране.
От началото на зимата Община Елена със свои средства осигурява отоплението на лечебницата, тока и водата, но пари за лекарства и заплати няма. С общински бюджет се поддържа хосписът за тежкоболни, който бе�?е създаден през 2009 г. по социална програма и който вече е на издръжка на общината. При ликвидиране на болницата и той ще трябва да затвори, защото се намира в същата сграда, каза Топалов. Кметът е представил ситуацията пред НСОРБ, която е информирала Комитета на регионите на ЕС и Конгреса на местните и регионални власти на Съвета на Европа.
Запознат съм със ситуацията, но нищо не мога да направя, защото болницата е общинска, заяви депутатът Христо Христов. Причината да няма финансиране е, че липсват специалисти. Щом липсват специалисти няма клинични пътеки, щом няма клинични пътеки НЗОК не може да отпусне пари, обясни Христов. По думите му той всеки ден разговарял с кмета за болницата. Депутатът призна, че очевидно нищо не може да се направи и Елена остава без болница.

Д-р �?ван �?ванов, директор на РЗОК: С 15 000 лв. на мeсец лечебното заведение не може да оцелее

За първото тримесечие на годината, което започва от декември 2010 г., за дейност болницата в Елена е получила 49 000 лв., съобщи �?ефът на РЗОК във В. Търново д-р �?ван �?ванов. Според него с тези пари лечебното заведение не може да оцелее, тъй като това финансиране е необходимо само за месец.
Преди години първо бе закрито хирургичното отделение, а сега на неговото място е разположен хосписът. После затихна и родилното, тъй като за една година там се родиха около 45 бебета. Лекарите започнаха да напускат, а тези, които останаха, се деквалифицират. После дойде ред и на други отделения и неуспе�?ни опити те да бъдат спасени, като дойдат лекари от други места. Така се стигна до сега�?ното състояние на финансов колапс.
Дори и да бъде затворена болницата в Елена, в сградата й работи хоспис. �?ма и медицински център с лекари специалисти, които обслужват населението. �?ма и джипи практики, а също и филиал на Спе�?на помощ. Така че населението няма да остане без медицинско обслужване, твърди д-р �?ванов.

�?зточник Янтра Днес

1 коментар »

  1. Кирцата написа:,

    04.04.2011 at 9:54

    До къде стигнахме само!
    Този, който натресе задълженията на болницата и я източи, да дава акъл какво да се направи.
    „Сме�?ен плач“

RSS за коментарите

Публикувайте коментар.