Новини от Елена » Започват масирани проверки в акция “Коланите спасяват живот”

Започват масирани проверки в акция “Коланите спасяват живот”

“Пътна полиция” ще засили проверките за поставянето на предпазни колани на автомобилите в периода до 13 март. Особено ще се следи за поставянето на колани от пътуващите на задните седалки, както и за използването на специалните детски столчета за най-малките. Акцията под мотото “Коланите спасяват живот – запази детето си!” ще се проведе в цялата страна в рамките на международна кампания, протичаща в �?ест страни в Европа.
Статистиката на полицията показва, че към момента 80 % от проверяваните водачи по републиканските и общинските пътища и 70 % в населените места слагат колани. Далеч по-малък процент от пътуващите на задните седалки използват задължителното предпазно средство, като в голяма част от случаите това са именно деца. По отно�?ение на използването на детските столчета от МВР засичат относително малък брой нару�?ения.
От КАТ отчитат, че дисциплината на водачите и пътниците по отно�?ение на коланите е далеч по-ниска в малките населени места. Проверките там ще са и един от приоритетите в провежданата акция. От полицията са подготвили и играчки изненади за най-малките, когато проверката установи, че майките и татковците са напълно изрядни по отно�?ение на изискванията за безопасност.
По закона за движение по пътищата глобата за неспазване на изискването за предпазни колани е 50 лв., като на водача се отнемат и 8 контролни точки. Въпреки че от “Пътна полиция” отчитат значително намаляване на фаталните случаи при пътни инциденти през последните две години, служителите на МВР ще продължават активно с мероприятия, които биха намалили допълнително черната статистика.

�?зточник Янтра Днес

RSS за коментарите

Публикувайте коментар.