Новини от Елена » Обявена е грипна епидемия за Великотърновска област

Обявена е грипна епидемия за Великотърновска област

Грипна епидемия е обявена от днес във Великотърновска област. Това налага спиране на детските и женски консултации, както и на плановите болнични операции. Грипна епидемия се обявява при 178 болни на 10 000 ду�?и, като в момента в региона те са 210 на 10 000, уточни д-р Веска Войчева от Р�?ОКОЗ.

От Регионалния инспекторат по образавоние изчакват да получат официално уведомление от Р�?ОКОЗ за обявената грипна епидемия, за да предприемат последващи действия. Това означава, че занятията във всички училища в областта ще бъдат отменени. Предстои да бъде уточнено за колко дни учениците ще излязат във ваканция. Само днес в областта бяха отменени учебните занятия в пет училища заради голям брой отсъстващи ученици.

Най-вероятно пикът на епидемията ще бъде достигнат през следващите две седмици. Над 90% от положителните проби, които са изследвани за грип в Националната референтна лаборатория показват, че доминиращия щам на вируса през този сезон е А(Н1N1) – по- известен като свински грип.

За да се предпазят гражданите от заразяване, най-важно е да избягват контакти с болни хора и да спазват добра лична хигиена. Това включва следните неща: често измиване на ръцете с вода и сапун; използване на дезинфекциращи кърпички за еднократна употреба на спиртна основа; закриване с ръка на устата и носа при кихане или ка�?ляне; избягването на търкането на очи с мръсни ръце; често проветряване на въздуха в затворени помещения; редовно дезинфекциране на повърхностите в затворените помещения; измиване и дезинфекциране на играчките за малките деца.

�?зточник DarikNews

RSS за коментарите

Публикувайте коментар.