Новини от Елена » Обявена е грипна епидемия за Великотърновска област

Обявена е грипна епидемия за Великотърновска област

Грипна епидемия е обявена от днес във Великотърновска област. Това налага спиране на детските и женски консултации, както и на плановите болнични операции. Грипна епидемия се обявява при 178 болни на 10 000 ду?и, като в момента в региона те са 210 на 10 000, уточни д-р Веска Войчева от Р?ОКОЗ.

От Регионалния инспекторат по образавоние изчакват да получат официално уведомление от Р?ОКОЗ за обявената грипна епидемия, за да предприемат последващи действия. Това означава, че занятията във всички училища в областта ще бъдат отменени. Предстои да бъде уточнено за колко дни учениците ще излязат във ваканция. Само днес в областта бяха отменени учебните занятия в пет училища заради голям брой отсъстващи ученици.

Най-вероятно пикът на епидемията ще бъде достигнат през следващите две седмици. Над 90% от положителните проби, които са изследвани за грип в Националната референтна лаборатория показват, че доминиращия щам на вируса през този сезон е А(Н1N1) – по- известен като свински грип.

За да се предпазят гражданите от заразяване, най-важно е да избягват контакти с болни хора и да спазват добра лична хигиена. Това включва следните неща: често измиване на ръцете с вода и сапун; използване на дезинфекциращи кърпички за еднократна употреба на спиртна основа; закриване с ръка на устата и носа при кихане или ка?ляне; избягването на търкането на очи с мръсни ръце; често проветряване на въздуха в затворени помещения; редовно дезинфекциране на повърхностите в затворените помещения; измиване и дезинфекциране на играчките за малките деца.

?зточник DarikNews

RSS за коментарите

Публикувайте коментар.