Новини от Елена

Днес е �?гнажден

Православната църква отбелязва днес църковния празник на Свещеномъченик �?гнатий Богоносец (Предпразненство на Рождество Христово), наричан от народа �?гнажден.

�?гнатий Богоносец бил ученик на Свети Йоан Богослов. По-късно става епископ на Антиохийската църква, където първи въвежда пеенето на божествените песни на два клира – хора, прието по-късно и от другите християнски църкви. Паството му го нарича Богоносец, защото той самият казвал, че „носи Бога в себе си, в ду�?ата си". Заради вярата си е бил осъден на смърт от римския император Траян. Загива мъченически, разкъсан от лъвове.
Според християнските представи от �?гнажден започват родилните мъки на Божията майка, които продължават до Коледната нощ. Дните през този период се наричат „Мъченици". Жените тогава не трябва да работят никаква дома�?на работа, за да забременяват и да раждат лесно.
Народните обичаи гласят, че от �?гнажден започват Коледните празници и Новата година. Характерен за празника е обичаят полазване. По това кой човек-полазник, първи влезе в дома ви сутринта, се гадае за здравето, плодородието и имането през годината. Ако се случи първият гост да е добър и богат, то и годината ще е плодоносна.

�?зточник DarikNews

RSS за коментарите

Публикувайте коментар.