Новини от Елена

Днес е ?гнажден

Православната църква отбелязва днес църковния празник на Свещеномъченик ?гнатий Богоносец (Предпразненство на Рождество Христово), наричан от народа ?гнажден.

?гнатий Богоносец бил ученик на Свети Йоан Богослов. По-късно става епископ на Антиохийската църква, където първи въвежда пеенето на божествените песни на два клира – хора, прието по-късно и от другите християнски църкви. Паството му го нарича Богоносец, защото той самият казвал, че „носи Бога в себе си, в ду?ата си". Заради вярата си е бил осъден на смърт от римския император Траян. Загива мъченически, разкъсан от лъвове.
Според християнските представи от ?гнажден започват родилните мъки на Божията майка, които продължават до Коледната нощ. Дните през този период се наричат „Мъченици". Жените тогава не трябва да работят никаква дома?на работа, за да забременяват и да раждат лесно.
Народните обичаи гласят, че от ?гнажден започват Коледните празници и Новата година. Характерен за празника е обичаят полазване. По това кой човек-полазник, първи влезе в дома ви сутринта, се гадае за здравето, плодородието и имането през годината. Ако се случи първият гост да е добър и богат, то и годината ще е плодоносна.

?зточник DarikNews

RSS за коментарите

Публикувайте коментар.