Новини от Елена » Проверка по молба на читатели

Проверка по молба на читатели

Ловци от Средни колиби търсят Бойко Борисов, за да им ре�?и проблем с десетгоди�?на давност
Ловното дружество в Елена и нерегистрирана дружинка в лют спор за 30 000 дка апетитен терен
Ловци от Средни колиби в Еленския балкан настояват за среща с премиера Бойко Борисов за изясняване на проблем с почти десетгоди�?на давност.
„Премиерът е на�?ата предпоследна надежда. Дано да ни обърне внимание, защото иначе ще трябва да се отнесем към съда в Страсбург заради нару�?аване на правата ни.”
За това е категоричен пред репортер на „Борба” Николай Николов, член на ловната дружинка в Средни колиби, която всъщност не съществува в правния мир, въпреки че дори Върховният административен съд три пъти се е произнесъл в нейна полза!
Сагата, която е предмет на над 30 съдебни заседания, започва пред март 2002 г., разказва пенсионираният днес пожарникар Николов, който има зад гърба си 20-годи�?ен стаж като ловец. Първо е членувал в ловната дружинка в Малки чифлик, а после и в село Шилковци. Преди 8 години обаче част от ловците от Шилковци ре�?ават на общо събрание да се разделят и да образуват нова, самостоятелна дружинка „Средни колиби”. Така и става. Протоколът е подписан без нито един против, а документите за регистрация са внесени по надлежния ред в ловно-рибарското сдружение в Елена и в Районното управление на горите. През 2005 г. обаче в сдружението в Елена е получено писмо за спиране на разделението. Мотиви, според Николай Николов, не са посочени.
„Това писмо сложи началото на безкрайното ни ходене по мъките. Ловното сдружение в град Елена веднага свика събрание и изключи десетима ду�?и ловци от на�?ите, от Средни колиби. Те обаче заведоха дела и всички до един спечелиха исковете си срещу еленското ловно сдружение. Великотърновският окръжен съд присъди над 10 000 лв. обезщетения за нарочените ни колеги, разказва Николов. Според него обаче и до ден-дне�?ен проблемът с регистрацията на ловна дружинка „Средни колиби” остава висящ, а институциите си прехвърлят топката.
„Три ре�?ения на Върховния административен съд са в на�?а полза. Въпреки това никой не иска да приведе в действие ре�?ението на магистратите да ни се предостави за стопанисване ловно-стопански район и да ни се признае направената таксация”, жалва се още Николов. �? допълва, че сдружението в балканския град отказало да предложи ловците от Средни колиби като дружинка за сключване на договор за ловния район пред Държавното горско стопанство. Заради отказа ловците от „Средни колиби” преминават към новосъздадения Български ловно-рибарски съюз веднага след учредяването му с надежда да се уреди проблемът. �? това обаче не помага.
„На територията на Великотърновска област няма нито едно ловно сдружение към новия съюз. Това означава на практика, че ловците нямаме избор. За да се опитаме да изчистим проблема, стигнахме дотам, че потърсихме членство в ловното сдружение в Сливен „Сърнена гора”, което е към новия ловен съюз. От „Сърнена гора” предложиха на сдружението в Елена сключване на договор за ползване на ловно поле. Отговорът отново е отрицателен”, обобщава Николай Николов.
МЕЖДУВРЕМЕННО ПРЕЗ М�?НАЛАТА ГОД�?НА Е СЪЗДАДЕНА АЛТЕРНАТ�?ВНА ДРУЖ�?НКА „СРЕДН�? КОЛ�?Б�? 2009”, КОЯТО В МОМЕНТА Е ПРЕДМЕТ НА МАЩАБНА ПРОКУРОРСКА ПРОВЕРКА. На нейните членове за стопанисване е даден и въпросният ловен район. Става дума за около 30 000 дка, които обхващат землищата на селата Бадевци, Берковци, �?лиевци, Средни колиби, Раевци и Харваловци, което е съвсем близо до язовир „Йовковци”.
„Явно една от причините да ни отказват регистрация е теренът, понеже всеки иска да прави ловен туризъм близо до язовирната ча�?а”, свива рамене Николов и допълва, че в проблема се кръстосват много лобита и интереси. Според пенсионирания пожарникар създаването на алтернативната дружинка „Средни колиби 2009” е съпътствано от редица нару�?ения. По закон, за да се образува дружинка, трябват минимум 20 ловци. Според списъчния състав в „Средни колиби 2009” има 34 ду�?и. 18 от тях обаче, сред които и синът на Николай Николов, са записани там, без въобще да знаят за това.
„Дружеството в Елена ни нарежда като �?ахматни фигури. Под номер 34 в списъка е попаднал Стоян Събчев. Той е пенсионер, 34-ти набор е и се отказа да бъде ловец. От първи януари миналата година оръжието му е иззето в РПУ Елена. За да го има в този списък, значи, някой продължава да плаща членския му внос”, коментира ситуацията Николов, който дори станал член на ГЕРБ, за да намери ре�?ение на заплетения казус…
За прокурорската проверка потвърди пред „Борба” председателят на „Ловно-рибарско дружество „Сокол 1884” Димитър Йорданов. Той коментира принципно проблема с регистрацията на „Средни колиби”: „Преди�?ният председател на Държавната агенция по горите, който сега е разследван, Стефан Юруков раздели ловното поле на „Средни колиби” в противоречие със законите. За да съществува една дружинка, тя трябва да членува в дружество, регистрирано по Закона за лова и опазване на дивеча и по Закона за юридическите лица с нестопанска цел. Тази дружинка не е регистрирана, а това, че Върховният съд е написал, че има такава дружинка, е негова гре�?ка”, бе категоричен Димитър Йорданов.
Той каза още, че докато е бил народен представител, проблемът е обсъждан и в две парламентарни комисии – по жалбите и петициите, чийто заместник-председател е самият Йорданов в качеството му на депутат от СДС, както и в комисията за борба с корупцията с председател друг търновски депутат – Бойко Великов от БСП. Странно е, но двете комисии излизат с коренно противоположни становища. Тази на Бойко Великов дава рамо на претенциите на „Средни колиби”…
По казуса „Борба” потърси за коментар и председателя на еленското ловно сдружение Цветомир Кузманов. Той бе категоричен, че законите са спазени, а на „Средни колиби” била отказана регистрация, понеже ловците от нерегистрираната дружинка имали претенции за ловния район с колеги от други дружинки…

�?зточник вестник Борба

RSS за коментарите

Публикувайте коментар.