Новини от Елена » Чертаят областна здравна карта

Чертаят областна здравна карта

Областна здравна карта бе дискутирана във В. Търново на среща с участието на министъра на здравеопазването Анна-Мария Борисова. Професор Борисова се запозна с анализа на болничната дейност в лечебните заведение в региона. Предложени бяха варианти за преструктуриране на две общински болници – в Елена и Полски Тръмбе?. Те ще станат медицински центрове. В Елена ще има десет легла и 35 легла за долекуване, а в Полски Тръмбе? до средата на месец юли трябва да бъде сформиран екип за работа в бъдещия медицински център, тъй като в момента в болницата в малкия град няма лекари.

42 легла ще бъдат съкратени в Областната болницата във В. Търново от общо 395 към този момент. ?зцяло се запазва капацитетът на детско отделение.

В родилно отделение също няма да има съкратени легла, но препоръката е да се търсят млади специалисти. Офталмологично отделение и отделението по у?ни, носни и гърлени болести ще бъдат слети и ще разполагат с десет легла.

В Горнооряховската болница ще бъдат съкратени 78 легла и ще останат 196.

В Павликени ще бъдат премахнати 92 легла и капацитетът на болницата ще бъде 58 легла. Освен това ще бъдат закрити аку?еро-гинекологично отделение и хирургично отделение. В Свищов се закриват 89 от съществуващите досега 209 легла. Физиотерапевтичните отделения ще бъдат навсякъде закрити. Кожно- венерическият диспансер във В. Търново ще се преобразува в отделение към Областната болница. В онкодиспансера в старата столица след реформата леглата ще бъдат с 50 по-малко. Обмисля се местният тубдиспансерът да бъде прехвърлен към диспансера в Габрово.

За участие в срещата бяха поканени ръководствата на здравните заведения в региона, кметове на общини във Великотърновска област, директорите на РЦЗ, РЗОК и представители на съсловните организации. Предстои всички промени да бъдат утвърдени от Министерството на здравеопазването.

?зточник DarikNews

RSS за коментарите

Публикувайте коментар.