Новини от Елена » Затвориха детското и родилно отделение в еленската болница

Затвориха детското и родилно отделение в еленската болница

От два дена детското и родилното отделение в МБАЛ “Д-р Димитър Моллов” спряха да приемат пациенти. Причината е, че РЗОК с анекс закри 12 клинични пътеки и спря финансирането. Причината е, че лечебното заведение има само един анестезиолог. Така болницата ще получи финансиране за само 8 клинични пътеки, съобщи кметът на Община Елена Са�?о Топалов.
За неопределено време в неплатен отпуск са 5 медицински сестри и 5 аку�?ерки. Хората ще се върнат на работа само ако от НЗОК ни разре�?ат да сключим втори трудов договор с анестезиолога д-р Атанас Атанасов. До тогава няма да работим. Децата и родилките са пренасочени към болницата във В. Търново, каза управителят на МБАЛ д-р Жезанов.
Проблемът с анестезиолозите е повсеместен за българското здравеопазване. В страната има около 650 анестезиолози и за кого по-напред. Като няма кадри, ще се наложи да затворим, коментира д-р Жезанов.
Преди два месеца заместник-министърът на здравеопазването д-р Валери Митрев обеща, че еленската болница ще продължи да работи, бяхме стигнали до определени проекти и договорки. Сега реалностите са други. Отново започваме от нулата. Тепърва ще трябва да водим преговори с новия здравен министър проф. Ана-Мария Борисова, каза кметът Са�?о Топалов.
В Елена цари напрежение и песимизъм, че болницата, която тази есен навър�?ва 130 г., ще бъде спасена.

�?зточник Янтра Днес

1 коментар »

  1. Гражданин написа:,

    14.05.2010 at 22:15

    А кой сега е анестезиолога?

RSS за коментарите

Публикувайте коментар.