Новини от Елена

Помощ за 150-годи�?ната църква в Блъсковци

Днес в еленското село Блъсковци постоянно живеят �?епа хора, а преди 150 години християните от многолюдните махали водели спор къде да бъде мястото на църквата. Той приключил с дарителския жест на Райко Стайков от селото, подарил място за строеж и на църква, и на училище в центъра на Блъсковци. После пак той с неколцина будни земляци направили постъпки до Цариград за разре�?ение за съграждане на храма. Ферманът от 1859 г. е запазен и до днес, съхраняван от сина на Райко Стайков – Петър. През 1862 г. църквата е осветена от самия епископ �?ларион Макариополски.
Храмът е сред най-старите в Еленска духовна околия, издигнат с дарения и помощта на всички селяни от енорията. От половин век насам той е обречен на забвение и разруха. Богатата църковна утвар, икони и книги са разграбени, а от продължителните течове сградата е застра�?ена.
Родолюбиви енориа�?и поеха инициативата да помогнат на църквата. С малкото пари, събрани от тях и от дарители, е свър�?ено най-неотложното. Но за да има приличен вид църквата с името на свети великомъченик Димитрий, за 150-годи�?ния й юбилей е необходимо да се направят подът, стълбището към камбанарията, да се реставрира прояденият иконостас. Затова църковното настоятелство се обръща към всички благочестиви християни да помогнат според възможностите си. За целта е разкрита банкова сметка 4053042301, банков код 790780, Централна кооперативна банка – Елена.

Мария Симеонова

�?зточник вестник Борба

RSS за коментарите

Публикувайте коментар.