Новини от Елена » Лечебницата в Елена стачкува символично

Лечебницата в Елена стачкува символично

От днес болницата в Елена стачкува символично, съобщи управителят д-р Йордан Жезанов. Персоналът ще носи предупредителни лентички, с които ще протестира против ре�?ението на здравната каса да ореже финансирането на болницата с по-малкия брой клинични пътеки и да наложи делегиран бюджет.
Лечебното заведение се присъединява към ре�?ението на �?ефовете на около 35 общински и частни болници, които в края на миналата седмица в Първомай взеха ре�?ение за национален ефективен протест. Той ще се проведе на 7 април.
Основните ни притеснения са свързани с намалените бюджети и неравностойното третиране на лечебните заведения, обясни д-р Жезанов. Директорите на малките общински болници настояват за промяна на законодателството и са против изискванията да има по двама специалисти по клинична пътека и ново договаряне при условията на НРД 2010. Медиците искат да бъдат премахнати делегираните бюджети и настояват за справедливо заплащане на всички извър�?ени и отчетени медицински дейности.
Болницата в Елена очаква анекс към договора си, сключен със здравната каса само за 20 клинични пътеки. М.г. те бях 49. Стационарът оцеля, макар да натрупа дългове от над 300 000 лв.
Преди десетина дни на среща в Елена зам.-министър Валерий Митрев се съгласи някои клинични пътеки на болницата да бъдат ревизирани от инспектори на касата и специалисти от здравното министерство. До този момент обаче такава ревизия няма.

�?зточник Янтра Днес

RSS за коментарите

Публикувайте коментар.