Новини от Елена » Д-р Валерий Митрев, зам.-министър на здравното министерство: Общините могат да спасят малките болници като продават кабинети

Д-р Валерий Митрев, зам.-министър на здравното министерство: Общините могат да спасят малките болници като продават кабинети

Общините могат да спасят малките болници като продават кабинети, съобщи д-р Валерий Митрев, зам.-министър на здравното министерство. Той гостува в Елена в неделя по повод съдбата на местната болница.
Здравният ?еф поясни, че Общината може да предостави повече помещения на общопрактикуващите лекари, които да се разгърнат и да отворят собствени амбулатории. Вече са водени разговори с ръководството на националното сдружение на джипитата, които одобряват идеята.
Ако това стане, болниците ще бъдат по-рентабилни, а и джипитата ще имат собственост, която ще обновят и поддържат. Така качеството на обслужването ще се подобри и това е в полза на пациентите, подчерта д-р Митрев.
Освен това общопрактикуващите лекари може да се групират и да купят болнични стаи, където да настаняват свои пациенти, ако се налага наблюдение и диагностично изясняване. Ако такива болни си заминат, състоянието им може да се вло?и, а така те остават под надзор. Още повече че в самите болници са спе?ните центрове, които могат да помогнат. Такова наблюдение е известно в медицината като клиничен трияж, обясни зам.-министърът. Става въпрос за надзор между 6 и 48 часа, защото има толкова неясни диагнози, че трудно може да се прецени дали пациентът трябва да отиде в болница или да се върне вкъщи.
Ако кабинетите се разпродадат, малката болница, може да стане за продължително долекуване, а също да има отделение за активно лечение. Така болницата се запазва и комбинира за активна терапия и продължително лечение.
Може да се помогне на общинските болници да оцелеят и ако те си сменят собственика – да станат държавни или влязат в консорциум. Тогава държавата ще може да ги финансира и по еврофондове. Така се съхранява медицинската структура, каза още д-р Митрев. Какво ще направят общинските съвети, е тяхно ре?ение.

?зточник Янтра Днес

RSS за коментарите

Публикувайте коментар.