Новини от Елена » Общински болници готвят граждански протест

Общински болници готвят граждански протест

Делегираните бюджети на болниците в страната трябва да бъдат премахнати, а здравната каса да заплати всички извър�?ени дейности. Такова искане внесе в Министерския съвет инициативен комитет от директори на общински и частни болници. В своя подкрепа лечебниците са събрали над 127 000 подписа на граждани. Великотърновска област е представена само от Свищов с над 1000 подписа.
Настояваме всички лечебни заведения да бъдат поставени на честна конкуренция и да бъдат премахнати изискванията на НЗОК за двама специалисти по клинична пътека, каза �?ефът на свищовската болница д-р Лъчезар Михайлов, който участва в инициативния комитет. Той уточни, че бюджетът на стационара е намален с 35 %, има много здравнонеосигурени, които болницата лекува за своя сметка.
Ако правителството не преразгледа здравното законодателство, до няколко месеца ще фалират 150 болници, защото не могат да се издържат с окастрените бюджети. На места те стигали и до 70 %.
Дадохме срок на правителството до 17 часа на 15 февруари да изпълни исканията, съобщи д-р Михайлов. �?наче ще бъде обявен граждански протест срещу закриването на болниците. Датата тепърва ще се уточнява.

�?зточник Янтра Днес

RSS за коментарите

Публикувайте коментар.