Новини от Елена » Болницата в Елена може да затвори врати

Болницата в Елена може да затвори врати

В града чакат здравния министър или заместника му
Нито сключеният договор със здравната каса за 20 клинични пътеки, нито сформирането на търновски болничен консорциум като алтернатива за спасяване на болниците в Елена и П. Тръмбе�?, най-малко пък неясното бъдеще на еленската болница като болница за долекуване са спасителен вариант днес за 130-годи�?ното здравно заведение.
С всеки ден финансовото му състояние се вло�?ава, трупат се разходи, не е изключено някоя от клиничните пътеки да остане без специалисти и да се сложат катинарите на стационара. Тревожната ситуация стана повод кметът Са�?о Топалов да свика на спе�?на среща комисията по здравеопазването към Общинския съвет, общинските съветници от ГЕРБ и ръководството на болницата. Управителят й д-р Йордан Жезанов е притеснен от факта, че за първото тримесечие няма откъде да дойдат пари за цялата издръжка, дори болницата да работи на пълни обороти. Само за заплати месечно са необходими 42 хил. лв., а лимитът от здравната каса за януари е 50 хил. лв., за февруари и март – по 23 хил. лв. Целият град да се напъне да боледува, парите пак ще са толкова.
Задълженията на друга страна към 31 януари са 307 493 лв., които се влачат още от 2000 г., когато болниците у нас стават търговски дружества. Най-много – 260 хил. лв., са дълговете за лекарства. Благодарение на финансовата инжекция от 50 хил. лв. от общината през късната есен болницата бе�?е пощадена от �?алтера на „Е.оn”, но не е платена еленергията за декември. За януари заплати не са получавали 15 лекари, 16 медицински сестри, 5 аку�?ерки и още 21 ду�?и обслужващ персонал.
За първия месец на годината за реално свър�?ена работа болницата е получила от здравната каса 27 хил. лв. Глас за държавна субсидия, каквато бе�?е дадена миналата година за труден и отдалечен район, сега в общия хор на здравната реформа не се чува. От орязания общински бюджет трудно ще се отделят пари, а вземанията на болницата от длъжници за 23 хил. лв. са капка в морето.
Затварянето на стационара ще създаде проблеми и на останалите звена за медицинско обслужване, тъй като са настанени в същата сграда – медицински център, повечето джипита, хосписът, Спе�?ната помощ, дори и новият спе�?ен кабинет. Клиничната лаборатория и рентгенът също са на болницата. Макар че някои здравни �?ефове заявиха все в името на пациентите, че не е важна болницата в Елена, нито пък е важно малкият град да има болница, някой все пак трябва да помисли и за тези проблеми. Малко ли държавна и общинска собственост бе�?е разпиляна през последните години, а след това продадена за жълти стотинки.
Кметът Топалов, на когото най-малко му се иска по време на неговото управление да се сложи катинар на болницата, получи подкрепа от участниците в срещата за може би последна възможност за спасяването й. Очаква се в средата на тази седмица министърът на здравеопазването или неговият заместник да дойдат в града и на място да се запознаят със ситуацията.

Мария Симеонова

RSS за коментарите

Публикувайте коментар.