Новини от Елена » 136 години от героичните боеве край Марян и Елена отбелязаха в балканския град

136 години от героичните боеве край Марян и Елена отбелязаха в балканския град

С шествие и поклонение еленчани почетоха загиналите войници и офицери край Марян и Елена в Руско-турската освободителната война 1877-1878 година. В шествието, от площад „Иларион Макариополски” до Руския паметник в западния край на града, участие взеха кметът на община Елена инж. Дилян Млъзев, председателят на общински съвет – Елена Валентин Гуцов, зам-кметът Йордан Димитров, секретарят на общината Ивона Савова и граждани. Да се поклонят пред подвига на загиналите руски войници бяха и представители на „Единен казашки съюз” – България, сред които и председателят на съюза полковник Георги Владев. Г-н Владев официално връчи казашките униформи на първите еленчани членове на съюза – Красимир Попов и Явор Добрев.

Венци и цветя на паметниците под местността Чукани, в близост до Долни Марян, на Марянската дъбрава и западно от Елена, символи на великата саможертва на загиналите за свободата на поробените българи, бяха положени от община Елена, общински съвет – Елена, „Единен казашки съюз”, СОУ „Иван Момчилов” и НУ „Иларион Макариополски.

Мемориалният комплекс в памет на загиналия в сражение трети ескадрон на 13-и Орденски полк край с. Долни Марян е изграден. Параклисът и 9-метровият каменен кръст ще бъдат официално открити по повод националния празник на Република България – 3 март 2014 г.

В словото си градоначалникът на община Елена инж. Дилян Млъзев припомни значимостта на епичните събития, които се оказват решаващи за изхода на войната.

Честването в Елена завърши със заупокойна панахида в памет на загиналите войни отслужена от духовници от Еленската духовна околия.

С ежегодните поклонения на 5-ти декември еленчани поддържат в народната памет жив споменът за храбрите синове на Русия, принесли живота си в жертва за свободата на България.

RSS за коментарите

Публикувайте коментар.