Новини от Елена » Елена отбеляза Деня на народните будители

Елена отбеляза Деня на народните будители

Тържествата по случай Деня на народните будители, 1 ноември, започнаха ден преди това с традиционното факелно шествие от музеен комплекс „Даскалоливницата” до площад „Христо Ботев“. Водено от мажоретен състав при СОУ „Иван Момчилов“ и озвучено от барабанен ритъм, шествието спря на централния площад,  където бе запален огънят на живата памет, израз на преклонението пред нашите духовни водачи. Венци и цветя бяха положени на паметниците на бележити еленчани.

В памет на народните будителите на 1 ноември в храм „Успение на Пресвета Богородица” бе изпълнена заупокойна панихида от еленски свещеници. Граждани запалиха свещ за делото и паметта на будителите.

В църква музей „Свети Никола” бе представена книгата на д-р Радка Пенчева – „Страници и странници в българската литература” от доц. Владимир Донев. В книгата се разкриват малко известни факти за родни автори и един от тях е еленчанинът Иван Кирилов – писател, близък до майстора на идилии Петко Тодоров, творец, който незаслужено е пренебрегван през годините.

Вокална група „Незабравими мелодии”, лауреат от фестивала на старата градска песен „Пей сърце“ в град Кюстендил, с ръководител Севдалин Янков и корепетитор Станьо Станев, изнесе празничен концерт „За теб, град Елена, пея”.

Тази година с плакет Народен будител на град Елена за 2013 г. бе удостоена инж. Димитринка Иванова. Тя е председател на еленското читалище „Напредък-1863“ и работи за неговото утвърждаване като духовен и културен център. „Да вярваме в себе си и да носим гордостта на еленчани в сърцата си“, развълнувана сподели тя. Призът се връчва за втора поредна година, като със същия през 2012 г., бе награден учителят,  краеведът и преподавател по литература Васил Славов. Наградата на инж. Иванова връчи лично кметът на община Елена инж. Дилян Млъзев.

 „От следващата година в бюджета на община Елена ще бъде заложена сума, която ще бъде предназначена за издаване и за преиздаване на книги свързани с Елена и с еленския край.“, сподели кметът инж. Млъзев.  Това ще става чрез литературен конкурс, в който най-стойностните, предварително подбрани от жури произведения, ще бъдат финансирани.

RSS за коментарите

Публикувайте коментар.