Новини от Елена » 2017 » януари » 5

Архив на януари 5, 2017

Препоръки във връзка с очакваните обилни снеговалежи и ниски температури

Уважаеми съграждани,

Във връзка с очакваните обилни снеговалежи и ниски температури в края на настоящата и началото на следващата седмица, община Елена напомня и препоръчва:

– Задължение на собствениците и наемателите на имоти е да почистват прилежащите тротоарни площи от сняг и лед. Организирайте почистването своевременно и не допускайте натрупалия сняг да се затъпква, тъй като след това е по-трудно да бъде изчистен. Изринатият сняг не трябва да се изхвърля на пътното платно, а да се натрупва по бордюрите или евентуално в близките зелени площи. При неизпълнение на задължението за почистване, ще бъдат правени предписания и налагани санкции по реда на Наредбата за опазване на обществения ред в община Елена.

– По възможност ограничете ползването на автомобили, докато траят снеговалежите. Приберете автомобилите в гаражите и дворовете си – така ще си спестите разчистването им. Разстоянията в града не са големи, придвижвайте се пеша – освен здравословния ефект, по този начин ще улесните работата на снегопочистващата техника.

– Паркирайте автомобилите си така, че да не затруднявате работата на снегопочистващите машини! Служители на Районното управление на МВР ще следят и ще санкционират водачите, които са спрели или паркирали автомобилите си в нарушение на установените правила. Освен това, при неправилно паркиран автомобил, в случай на одраскване, охлузване или удар, отговорността е изцяло Ваша.

– В случай, че предприемете пътуване извън града, автомобилът Ви следва да бъде оборудван за движение в зимни условия – зимни гуми с достатъчно дълбоки грайфери, наличие на вериги против буксуване и лопата за разриване при затъване, изправна отоплителна система и светлини, достатъчно гориво. Заредете напълно батерията на мобилния си телефон! Преди тръгване се информирайте за евентуални ограничения на движението във Вашата посока и следете новините по време на движение. Спазвайте указанията на институциите, отговорни за организацията на движението!

– И накрая – запазете спокойствие, все пак е нормално за нашите географски ширини през зимата да вали сняг и температурите да са ниски! Много от нас си спомнят, че не беше толкова отдавна времето, когато по улиците и тротоарите в нашия град се придвижвахме в снежни тунели. Но ако все пак е необходимо да подадете сигнал за реален проблем – винаги можете да го направите, като се обадите на дежурния по Общински съвет за сигурност (тел. 0879 101 411 или 06151 6013).

С пожелания за ползотворен петъчен ден, безаварийна и спокойна почивка в края на седмицата, и много настроение по повод предстоящите имени дни!

Община Елена

Коментари