Новини от Елена » 2016 » ноември

Архив на ноември, 2016

Услуги за ранно детско развитие в община Елена

Чрез реализацията на проект „Услуги за ранно детско развитие в община Елена“, финансиран от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014–2020, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд, ще продължи дейността на създадените по проекта „Социално включване“ интегрирани услуги за ранно детско развитие, насочени към деца от 0 до 7- годишна възраст от уязвими групи, включително деца с увреждания и техните семейства, както и бъдещи родители. Проектът се изпълнява чрез „Център за ранна интервенция на уврежданията“ в град Елена, който ще предоставя подкрепа за деца в най-ранна детска възраст и техните семейства за подобряване достъпа до здравна грижа, формиране на родителски умения, подобряване на семейната среда, повишаване на училищната готовност на децата за включване в образователната система, както и предотвратяване на настаняването на деца в специализирани институции.

Програмата обхваща: деца с увреждания и деца, изпаднали в риск, на възраст до 7 години, чиито родители са безработни или получават социални помощи, деца без личен лекар или такъв, който не е педиатър, деца, чиито родители са здравно неосигурени и такива, които имат здравословни проблеми, увреждания и не посещават детска градина. Целевата група на проекта включва и родители, които имат повече от три деца, получават социални помощи или са безработни, живеят в лоши условия, не полагат достатъчно грижи за децата си, и такива които са от уязвими групи или в рискова възраст.

 В течение на проекта ще бъдат взети мерки за ранна интервенция на уврежданията, в това число пряка работа с деца с увреждания и техните семейства, включително рехабилитация и дейности по консултиране, обучение, мобилна работа с детето в неговия дом, както и здравна детска консултация и превенция на заболяванията. С децата ще работят също педагози и психолози, които ще съдействат и оказват подкрепа за повишаване на училищната готовност за равен старт в училище. Психолози ще работят също с бъдещи и настоящи родители, които ще консултират и подкрепят при формиране и развитие на родителските умения. Същевременно с това ще се извършва индивидуална и групова работа с децата и техните родители.

Коментари

В Елена отбелязаха Световния ден за въпоменание на жертвите от ПТП

Детско полицейско управление при СУ „Иван Н. Момчилов“, младежи от Български младежки червен кръст в Елена, служители от Районно управление „Полиция“ и общинари отбелязаха Световния ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия. С резолюция на Генералната асамблея на ООН от 2005 година този ден се отбелязва в цял свят през всяка трета неделя на месец ноември.

Със свещи и цветя, положени на две от възловите пешеходни пътеки в централната част на града – пред общината и читалището, участниците във възпоменанието припомниха на преминаващите хора колко важно е да бъдем внимателни един към друг на пътя. По данни на Министерството на вътрешните работи до 21 ноември тази година, хората, изгубили живота си по пътищата в страната са 639, което е с 69 по-малко от предходната. За съжаление обаче, през последните пет години не се отчита траен спад на злополуките, а резултатите по тези показатели продължават да бъдат стряскащи.

Облечени със светлоотразителни жилетки, също като служителите на реда, децата от детското полицейско управление раздаваха на случайни минувачи и водачи на моторни превозни средства брошури с информация както за възпоменателния ден, така и за превантивните мерки, които могат да бъдат взети, за да се ограничат инцидентите на пътя.

В знак на съпричастност с болката на семействата на пострадалите при ПТП бе запален и издигнат във въздуха хартиен фенер в центъра на града, а служителите от РУ „Полиция“ в Елена проведоха кратка беседа с децата по въпроси, свързани с правилата за участие в движението.

Коментари

Карвинг пленер в Бакаловата къща

Над 30 деца взеха участие в откритата демонстрация по карвинг изкуство, състояла се в Бакаловата къща в град Елена. Ръководителят на демонстрацията г-н Мирослав Лазаров обясни на децата, какво представлява това изкуство и откъде произлиза. Произходът е спорен, но във всеки случай то достига до нас от далечния изток. До средата на миналия век тази техника за декорация е използвана предимно в Азия, но сега е разпространена по целия свят и се ползва с голям успех.

На събитието, организирано от Центъра за подкрепа за личностно развитие и Община Елена, плодове и зеленчуци приемаха всевъзможни форми от ръцете на ентусиазираните участници. Репички се превръщаха в мишлета, ябълки приемаха формата на птички, морковчетата бяха красиво декорирани, а стръкове праз се превъплащаваха в цветя и горска папрат.

Накрая всяко дете надписа своята работа, а творбите от пленера ще вземат участие в изложбата, която ще последва конкурса за детска рисунка, озаглавен „Това е моето семейство“ и посветен на 21 ноември – Ден на християнското семейство.

Коментари

Шествие за Деня на народните будители

В исторически план град Елена е известен най-вече с неизброимото множество родолюбиви българи, отдали живота си за пробуждането на народа и освобождението на родината ни. Мнозина еленчани са изминали житейския си път, посветени в каузата на народното благо и борбите за национална и църковна независимост.

В навечерието на празника, посветен на делото на всички борци за правда и свобода, с  факелно шествие, тръгнало от двора на Архитектурно – исторически комплекс „Даскалоливница“  в град Елена, ученици от СУ „Иван Николов Момчилов“ почетоха Деня на народните будители.

Шествието премина по улиците в централната част на града, като спираше на няколко места, за да бъдат поднесени цветя пред паметниците на видни еленчани, живели в епохата на Възраждането.

Гордо носейки в ръце портрети на Иван Момчилов, Иларион Макариополски, Стоян Михайловски, преподобния отец Паисий Хилендарски, Васил Априлов, Любен Каравелов, Георги Бенковски, Христо Ботев, Васил Левски и още много други велики българи, учениците преминаха по главната улица и достигнаха до крайната точка на шествието – Площад „Христо Ботев“, където след тържествени слова в знак на родолюбие и национална гордост всички се преклониха пред паметта на Будителите.

Малко преди началото на шествието в храм „Св.Николай“, известен сред еленчани като „малката църква“ се състоя представянето на книгата „Храм Рождество Пресвята Богородица“ от Емилия Георгиева.

Книгата представлява второ допълнено и преработено издание на библиографско изследване, пътеводител и указател на Възрожденската епоха и традициите в град Елена, съдържащо в себе си исторически сведения, архивни документи, сведения за изграждането на храма, фонда от икони и ценни дърворезби, стенописи, камбани и надгробни паметници. Книгата съдържа също важна информация за служилите в нея свещенослужители, певци и първосвещеници. В преработеното издание за включени публикации на блаженопочившия Доростолски митрополит Иларион и изследователя на храма „Рождество на Пресвета Богородица“ Петко Д. Петков  – бивш директор на еленската гимназия, обществен деятел и краевед.

На представянето на книгата в храма гости бяха доц. Калина Иванов, зам.-директор на Регионална библиотека „Петко Р. Славейков“ Велико Търново и докторантът Тихомир Тонков, експерт в Държавен архив Велико Търново.

Книгата може да намерите в храмовете „Рождество на Пресвета Богородица“ и „Успение Богородично“, както и в музейните обекти в града.

Коментари