Новини от Елена » Почетоха делото на основателя на еленското читалище

Почетоха делото на основателя на еленското читалище

В сряда вечерта в църквата „Свети Никола” настоятелството на читалище „Напредък” в Елена организира тържествено възпоменание на основателя Никифор Попконстантинов.
На 27 декември се навър?ват 130 години от неговата кончина. Погребан е в двора на историческата църква „Свети 40 мъченици” във В. Търново заради големите му заслуги към училищното и просветното дело.
Никифор Попконстантинов-Мудрон е роден в Елена на 26 май 1824 г. Той е внук на поп Марко, за когото се знае, че е притежавал Бани?кото евангелие. В родния си град учи при трима хилендарски монаси и при Андрей Робовски. После със собствени средства завър?ва Херсонската семинария в Одеса. В Татар Пазарджик е изпратен от ?ван Момчилов да създаде училище – третото класно училище в България, което да работи по примера и методите на Еленската даскалоливница.
Учителският път на възрожденския просветител след Пазарджик преминава през родния му град, през Габрово, Петропавловската семинария край Лясковец, Търновската девическа гимназия като директор.
Владеел гръцки, руски и френски, превежда и издава три книги, едната с името „Цветосъбрание” – малък сборник от статии на църковнославянски език.
Голямото дело на Никифор Попконстантинов за родния му град е свързано и със създаването на читалище, на което той е първи председател.
Възрожденецът се посвещава и на революционната идея. Той е познат с Левски и Ангел Кънчев и е член на Еленския таен революционен комитет. След Освобождението е избран за член на Градския общински съвет в Елена, а по-късно става председател на Окръжния съвет. Никифор Попконстантинов е народен представител в Учредителното народно събрание от 1879 г.

DSC05000

Мария Симеонова
?зточник вестник Борба

Снимка Даниела Кисьова

RSS за коментарите

Публикувайте коментар.