Новини от Елена » Еленските танцьори на международен фестивал в Молдова

Еленските танцьори на международен фестивал в Молдова

Танцов състав „Елена” към Образцово народно читалище „Напредък” взе участие в Международния фолклорен фестивал „Бялата лилия” в гр. Кахул, Република Молдова. Еленските танцьори, оркестърът и народната певица Мария Николова бяха единствените българи, получили покана за участие в 12-ото издание на фестивала. Този факт е поредното доказателство за професионалното ниво на самодейния танцов състав, който наскоро чества половин век от основаването си.
В продължение на четири дена на две открити сцени в молдовския град най-добрите си изпълнения са показали ансамбли от девет държави. Кратко представяне пред многобройната публика е имало не само на съставите, но и на районите и страните, от които идват.
„Фестивалната проява няма състезателен характер. Нейната цел е да популяризира традициите и фолклора, да създаде дружески отно?ения между народите, закодирани в името на фестивала – бялата лилия е символ на чистотата и приятелството – уточни председателят на еленското читалище Димитринка ?ванова. – Особено вълнуващ бе?е галаконцертът, който организаторите бяха устроили на открита сцена сред водите на крайградското езеро. По време на фестивалните дни имахме затрогващи срещи с много бесарабски българи, населяващи този район. Приятно бяхме изненадани, че секретарят на общината е българка с потекло на съседния на Елена град Твърдица, който от години поддържа дружески връзки с едноименния град от Молдова.”

Мария Симеонова

?зточник вестник Борба

2 коментара »

  1. Xa... написа:,

    08.07.2011 at 22:02

    Добре, че е Са?о Топалов та еленчаните да видят свят, а света на?ите танцьори!

  2. Ха-ха-ха написа:,

    11.07.2011 at 18:07

    Тъй, добре че е той … ще рече? че от джоба си ги е извадил тия пари, не от читалищната субсидия!!! А за това че Ротареанците са дали лични средства за да заминат танцовия състав нито думичка! Туй се казва обективна журналистика … по Еленски! Марийкееее, дните ти са преброени този път!!!

RSS за коментарите

Публикувайте коментар.