Новини от Елена » От МВР предупреждават: През лятото стават най-много катастрофи с деца и младежи

От МВР предупреждават: През лятото стават най-много катастрофи с деца и младежи

От МВР призоваха водачите за пови?ено внимание през лятото, той като през този сезон рязко се увеличават пътните инциденти. До голяма степен това се дължи на ваканциите, период през който децата и младежите прекарват повече време извън дома.
Според националната статистика на полицията децата до 14 г. са най-честите жертви на инциденти с пе?еходци, основно поради внезапното и неправилно пресичане. Децата и младежите между 10 и 17 г. най-често стават участници в пътни произ?ествия при управление на велосипеди, мотопеди и мотоциклети. Според МВР основната причина за големия брой инциденти с тези възрастови групи е заниженият родителски контрол.
От полицията съветват водачите да са особено внимателни около спирките на обществения транспорт, сигнализираните пе?еходни пътеки, оживените централни улици с колони паркирани автомобили, както и по отсечки, преминаващи покрай паркове и градинки. Опасността е още по-голяма, ако участъкът позволява по-голяма средна скорост – главен път, минаващ през населено място, булевард, улица с по-?ироко платно.
Шофьорите постоянно трябва да се опитват да прогнозират действия на децата и да се движат с по-ниска скорост, така че да бъдат готови за спиране.
Според статистиките най-голям е относителният дял на децата, пострадали като пътници. Затова при превозване на малки деца задължително трябва да се ползват специалните седалки и столчета.
От МВР предупреждават и децата да играят далеч от оживени пътни участъци, както и да не се качват на стари, неизправни или саморъчно сглобени двуколесни превозни средства.

?зточник Янтра Днес

RSS за коментарите

Публикувайте коментар.