Новини от Елена » Настаняват 150 деца с увреждания в семейни жилища и центрове

Настаняват 150 деца с увреждания в семейни жилища и центрове

150 деца с увреждания от домовете в Горски Сеновец, Михалци и ?лаков рът ще бъдат настанени в семейни центрове и защитени жилища, съобщи Татяна Шаркова, директор на Регионалната социална служба във В. Търново. Те ще бъдат преместени в къщи по 8-10 деца. В жилищата са предвидени допълнителни места, които да се използват при необходимост.
За да изградят тези центрове, общините ще могат да кандидатстват за финансиране по ОП “Регионално развитие”. Няма да се иска никакво съфинансиране, обясни Шаркова. Всички разходи по проектите ще се покриват от програмата, която осигурява пари както за строителството, така и за обзавеждането, което е специфично заради специалните им потребности.
За изграждането на семейни центрове ще се отпускат до 250 000 евро, а за защитени жилища – до 100 000 евро. Новото е, че заедно със средствата по ОП “Регионално развитие” общините ще получат подкрепа и по ОП “Развитие на чове?ките ресурси”, без да кандидатстват повторно с проекти, каза Шаркова.
133 семейни центрове и 26 защитени жилища трябва да бъдат изградени в страната, за да бъдат изведени всичките 2500 деца в увреждания от домовете на България.

?зточник Янтра Днес

RSS за коментарите

Публикувайте коментар.