Новини от Елена » Девет общини от региона с програми за безработни

Девет общини от региона с програми за безработни

Администрациите на девет общини от Великотърновска област са подготвили програми за наемане на безработни, които трябва да се реализират догодина. По предложение на общините всичките 15 идеи бяха одобрени вчера от Областния съвет за развитие на област Велико Търново. Оттук нататък неговата функция е да представи мерките за заетост пред социалното министерство, което, ако има пари, ще ги одобри и финансира.
„?зготвените програми се очаква да бъдат включени в Националния план за действие по заетостта 2011”, съобщи зам.-областният управител ?забела Чорбаджиева, която е председател на комисията по заетостта. На срещата между кметове, социални работници и представители на неправителствения сектор стана ясно, че усилията се обединяват на всички нива, за да бъде намалена прогресиращата безработица. Това ще стане чрез иновативни проекти, изготвени според потребностите на съответните региони. Така работа ще започнат не само хора без образование и квалификация, но и тези, които са отделили много време и средства в образование, но не са намерили реализация на пазара на труда. Предвидени са дейности и за хора без образование, трайно безработни, такива, които са пред пенсиониране, и т.н.
Община Велико Търново се надява, че в националния план, който ще бори безработицата, ще получи пари за реализирането на програма, наречена „Дневна невъоръжена охрана”. Тя ще се реализира за една година и трябва да даде хляб на 44 ду?и. Тези хора ще намерят места в училища, детски градини и други специализирани институции.
25 безработни ще бъдат заети по почистването на паркове и църкви в община Сухиндол за девет месеца. За същия период е социалната програма на Свищов. По нея ще бъдат ангажирани 10 лица, които се занимават ремонти, почистване и озеленяване. Община Полски Тръмбе? пък е обърнала внимание на спорта, където за ?ест месеца ?естима без работа ще намерят препитание, като почистват басейните и лечебните минерални бани в местността Ловен парк. На Лясковска община пък са одобрени общо две социални мерки, по които ще работят четирима ду?и. Двама ще се занимават с обособяването на екопътеки и места за отдих в природата, а другите двама ще образоват деца със специални образователни потребности. Администрацията на стражи?кото кметство също защити две програми – „Подкрепа за уязвими етнически групи” и „По-добро качество на живот в общината”. Очаква се работа да започнат 20 лица.
Рекордьор по предвидени мерки за заетост е община Павликени. Там експертите са съставили общо 4 програми, по които ще бъдат наети 67 работници за период от 9 до 12 месеца. ?нтересна е идеята за привличането на работници по проекта „Читалищата – пазител и разпространител на просвета и култура”, които ще трябва да подобрят имиджа на овехтелите институции, да редят библиотеките и да организират културни събития. Останалата част ще режат храсти, ще чистят речни корита и паметници. Подобен род хигиенисти ще се търсят и по проекта на Община Златарица, която е поискала 30 работни места. Толкова ще са работниците и в Елена, които ще се грижат за доброто състояние на пътната мрежа чрез почистване на растителност. Зелените площи ще се чистят и поддържат за срок от 8 месеца по другата им програма от 25 работници на възраст над 55 години.

?зточник вестник Борба

RSS за коментарите

Публикувайте коментар.