Новини от Елена » Граждански сеизмограф ще следи проблемите

Граждански сеизмограф ще следи проблемите

Граждански сеизмограф ще следи обществените проблеми. Той ще представлява онлайн платформа, в която на базата на въпроси и отговори ще се определя кои са най-важните за гражданите проблеми, чието ре?аване не търпи отлагане. ?зграждането му е по проект “Новите граждани – мобилизация за изграждане на модерна инфраструктура за гражданско участие”, който се реализира от Регионалното сдружение на общините “Янтра”.
?деята на сеизмографа е да направи диагностика на това, какво се случва в една община,  да бъдат извадени напред приоритетни теми, да бъдат щрихирани варианти и пътища за ре?аване на тези проблеми, поясни Венелин Стойчев от политологичен център София. Той бе тук за участие в работна среща по проекта.
Според експерта съществува напрежение между гражданите и местната власт и то се диктува от три предпоставки. Първата е кои организации имат право да представляват гражданите пред медиите и местната власт. Втората е как да се осигури максимална демократичност на процеса на участие на гражданските организации в определянето на политики, а третата дали въпросните формирования са автентични и отстояват в пълна степен интересите на хората.

?зточник Янтра Днес

RSS за коментарите

Публикувайте коментар.